Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 447 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του κορωνοϊού.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και 14.521 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανήλθε σε 126.650 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται σε 4,14 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σε απόλυτα μεγέθη – τόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, όσο και αυτόν των μολύνσεων.
Ενας στους τέσσερις δεν θέλει το εμβόλιο του κορωνοϊού
Εν τω μεταξύ, το 5% των Βραζιλιάνων θα αρνηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να λάβει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ένα επιπλέον 20% απαντά ότι ενδέχεται να μην εμβολιαστεί, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα O Estado de S. Paulo.
Οι λόγοι που έδωσαν εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λήψη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, περιλαμβάνουν αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του και αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, όπως φόβοι για επέμβαση στον γενετικό κώδικα, ότι θα τους εμφυτευτεί ένα τσιπ αν εμβολιαστούν και ότι είναι φτιαγμένο από έμβρυα που προέρχονται από άμβλωση. Το δείγμα της δημοσκόπησης της Ibope που διενεργήθηκε για τη μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ήταν 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Από εκείνους που εξέφρασαν απροθυμία να εμβολιαστούν, το 34% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και το 36% είναι ευαγγελιστές Χριστιανοί. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των Βραζιλιάνων θα εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε αφότου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποβαθμίζει διαρκώς τη σοβαρότητα της πανδημίας, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικοί όταν εμβόλια θα είναι διαθέσιμα. Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που σχετίζονται με τον ιό, καταμετρώντας μέχρι σήμερα 126.203 νεκρούς και 4,1 εκατομμύρια μολύνσεις.