Bloomberg: Οι ταπεινοί Ελληνες δείχνουν στον κόσμο πώς να χειριστεί την επιδημία του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Bloomberg: Οι ταπεινοί Ελληνες δείχνουν στον κόσμο πώς να χειριστεί την επιδημία του κορωνοϊού

κορωνοϊός
Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο εγκωμιαστικό άρθρο για την Ελλάδα δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο αναφέρει πώς η χώρα μας που είχε χαρακτηριστεί ως το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτελεί πλέον παράδειγμα για όλο τον κόσμο λόγω της γρήγορης ανταπόκρισής της στην επιδημία του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα των περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους, αριθμοί οι οποίοι απέχουν αρκετά από τους απολογισμούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που μετρούν σχεδόν 58.000 θανάτους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, μια ακόμα χώρα που θεωρείται ότι αντιμετώπισε τον ιό με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, αναφέρει το Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστώνει την επιτυχία αυτή στην ετοιμότητα και την πειθαρχία που έδειξαν οι πολίτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους αξιωματούχους να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης τον περασμένο Ιανουάριο, και στη συνέχεια αυτή την εβδομάδα, με διάγγελμα που απηύθυνε επαίνεσε την ευρεία συμμόρφωση του πληθυσμού με τα μέτρα της καραντίνας τονίζοντας ωστόσο ότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για να θωρακίσουν το ελληνικό σύστημα Υγείας περιελάμβαναν τη συγκρότηση μια επιτροπής για λοιμώδεις ασθένειες, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες πληροφόρησης του πληθυσμού και στενή επαφή με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, αναφέρει γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στο Bloomberg.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να εξαπλωθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης», αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου – μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε τον πρώτο της θάνατο από τον κορωνοϊό στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε επιχειρήσεις όπως κινηματογράφους, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Το lockdown, που περιλάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων,ακολούθησε μια εβδομάδα μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, η Ελλάδα εκτός από το ότι απέφυγε μία αύξηση κρουσμάτων όπως αυτή που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, έχει και τους λιγότερους νεκρούς από τον ιό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν ανάλογο πληθυσμό.

Ο Μητσοτάκης διέταξε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε άμεσα μετά το πρώτο κρούσμα, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας τηλεφωνικά στο Bloomberg. Αυτό κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από νωρίς, εξηγεί.

Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων συντονίζονται στην τηλεόραση ώστε να παρακολουθήσουν τις καθημερινές ενημερώσεις από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα και και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Χαρδαλιάς καλεί τους πολίτες κάθε φορά να τηρούν τους περιορισμούς και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει, λέγοντας διαρκώς τη φράση «Μένουμε στο σπίτι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, μια αλλαγή που «θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη και δεν θα είναι αυτόματη», όπως δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι αξιωματούχοι ακολούθησαν τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από το πρώτο κρούσμα. «Έχουμε επίσης ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση όλων όσων βρίσκονται σε καραντίνα», είπε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα κάποια στιγμή, παρακολουθούνταν περίπου 29.000 άτομα.

«Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπίσουμε κάθε κρούσμα κορωνοϊού ως έναν μικρό κύκλο της επιδημίας και να προσπαθήσουμε να το απομονώσουμε, έτσι ώστε αυτοί οι κύκλοι να μην “συνδέονται ή να τέμνονται”», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εναλλακτική λύση, είπε, θα ήταν «ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που θα οδηγούσε την κατάσταση εκτός ελέγχου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bloomberg Έλληνες Ελλάδα Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ