Η Βενεζουέλα κατέγραψε χθες Δευτέρα 1.288 κρούσματα του κορωνοϊού, ρεκόρ μολύνσεων σε 24 ώρες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας, σφοδρότερο και πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με τις αρχές.
Το σύνολο των μολύνσεων έφθασε έτσι τις 157.943, ανέφερε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες σε ομιλία της που αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση. Το προηγούμενο ρεκόρ, 1.281 κρούσματα, είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2020. Η Ροδρίγκες έκανε ακόμη λόγο για άλλους 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 1.577 νεκρούς από την εκδήλωση της πανδημίας.
Οι επίσημοι αριθμοί ωστόσο αμφισβητούνται ωστόσο από την αντιπολίτευση και αρκετές ΜΚΟ, οι οποίες επικαλούνται την περιορισμένη πρόσβαση σε τεστ PCR, καθώς και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες νοσοκομεία και κλινικές έχουν υποστεί κορεσμό. Η χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται από το δεύτερο κύμα ιδίως λόγω της εξάπλωσης της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, που έφθασε στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο. Οι αρχές στο Καράκας άρχισαν νωρίτερα τον Μάρτιο εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της εταιρείας Sinopharm, ενώ αναμένουν 60.000 δόσεις κάποιου από τα κουβανικά εμβόλια.
Έχει εξάλλου δεσμεύσει από 1,4 ως 2,5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει σκοπό τον εφοδιασμό των χωρών με τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα. Καμία από τις δόσεις αυτές δεν έχει φθάσει στη χώρα εξαιτίας ενός προβλήματος με ανεξόφλητες οφειλές του Καράκας προς τον ΠΟΥ και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί εδώ κι εβδομάδες να εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν πόροι της χώρας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησής του για να διευθετηθεί η διαφορά.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τη 15η Μαρτίου ότι αποφάσισε να αρνηθεί το εμβόλιο που κατασκευάζει η AstraZeneca, λόγω των ενδεχόμενων παρενεργειών του, και ζητεί να λάβει προϊόντα άλλων φαρμακευτικών βιομηχανιών. Νωρίτερα χθες η χώρα, που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, παρέλαβε μια τρίτη παρτίδα 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, φθάνοντας μέχρι εδώ τις 250.000 δόσεις από τα 10 εκατ. που συμφώνησε με τη Μόσχα να προμηθευτεί.