Αντέχει τις πλημμύρες εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά ο κορωνοϊός, αποτελεί μια νέα απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Βενετίας, με το διάσημο καρναβάλι της να κλείνει για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, τροφοδοτώντας τους φόβους ενός δεύτερου «οικονομικού ιού».
Η ζωή στην Ιταλία έχει αλλάξει. Από το βράδυ της Παρασκευής, όπου ανακοινώθηκε η έξαρση του κορωνοϊού στην χώρα ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 11, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 322. Πολλές πόλεις της βόρειας Ιταλίας μπήκαν σε καραντίνα ελεγχόμενη από την αστυνομία. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία έκλεισαν.
Οι δρόμοι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας άδειασαν. Στην Λομβαρδία και το Βενέτο, όπου υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα, οι άνθρωποι – όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους- φορούν μάσκες. Δεκάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Στα φαρμακεία εξαντλήθηκαν οι μάσκες υγιεινής και απολυμαντικά τζελ.
Χωρίς πανικό στην Βενετία
Στην Βενετία όμως, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπορεί οι τελευταίες δύο ημέρες του Καρναβαλιού να ακυρώθηκαν, ωστόσο επικρατεί μια ηρεμία. Δεν υπάρχει πανικός στην αγορά, μόνο σεβασμός της υγιεινής και αποφυγή περιττών μετακινήσεων. Κάτι τέτοιο είναι χαρακτηριστικό των Βενετών, των κατοίκων μιας πόλης που έχει ζήσει πολλά και που έχει μάθει να επιβιώνει παρά τις πλημμύρες που έχει υποστεί στο παρελθόν.
Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο οι εναπομείναντες τουρίστες που φροντίζουν να φωτογραφηθούν μπροστά σε όλα τα αξιοθέατα μόνοι τους, χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων. Τα μπακάλικα στα στενά δρομάκια εξυπηρετούν τους λιγοστούς πελάτες με χαμηλωμένα τα ρολά και με τους υπαλλήλους να φοράνε γάντια. Στην Λαγκούνα, οι ακυρώσεις έφτασαν το 60% .
Τελευταία μέρα του καρναβαλιού, με μάσκες του μεσαίωνα
Χθες, τελευταία μέρα του καρναβαλιού που έληξε νωρίς, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους της Βενετίας φορώντας μάσκες που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί πριν από αιώνες για την θεραπεία των ασθενών που έπασχαν από πανώλη.
Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, υπάρχει άπλετος χώρος για δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Στους δρόμους που οδηγούν στην πιο διάσημη και επισκέψιμη πλατεία του κόσμου, μπορεί να βρει κανείς τρία παντοπωλεία που εξυπηρετούν τους πελάτες με τα ρολά χαμηλωμένα. Μια πινακίδα προειδοποιεί πως «η επιχείρηση είναι ανοιχτή, χτυπήστε το κουδούνι». Οι πελάτες παραμένουν στον δρόμο περιμένοντας ένα μπουκάλι νερό και ένα σάντουιτς, που σερβίρει από ένα μικρό παραθυράκι, ένα γαντοφορεμένο χέρι. Ακόμη και η Osteria Santa Fosca, που σε μια συνηθισμένη ημέρα είναι γεμάτη, τώρα παραμένει άδεια.
Η ίδια κατάσταση και σε άλλες πόλεις του Βενέτο
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες πόλεις του Βενέτο. Στην Πάδοβα, μια πόλη που περισσότερο από κάθε άλλη χρησιμοποιεί τον τουρισμό για να επιβιώσει, είναι επίσης άδεια. Η εκκλησία του Αγίου της Πάντοβα είναι σαν νεκρή φύση. Σε ένα μέρος που προσελκύει ετησίως τέσσερα εκατομμύρια προσκυνητές, ο ιερέας Ολίβιο Σβανέρα, επέλεξε να την κρατήσει ανοιχτή. «Μου φαίνεται η πιο κατάλληλη στιγμή για να προσευχηθώ, ζητώντας την σωτηρία πολλών οικογενειών που κινδυνεύουν».
Ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά. Η Μόνικα Σοράντσα, πρόεδρος της περιφερειακής Federalberghi, αναφέρει: «Κανείς δεν θέλει να έρθει πλέον στο Βενέτο, κανείς». Στην πρωτεύουσα, οι ακυρώσεις ξεπέρασαν το 60% και το ίδιο ισχύει και στην Πάντοβα.
Φωτογραφίες: AP, Getty Images