Μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για την προέλευση του κορωνοϊού από αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μέριλαντ κάνει θραύση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, με το συνήθως επιθετικό καθεστώς λογοκρισίας να παρακολουθεί με απάθεια την προσπάθεια αυτή ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την πηγή της πανδημίας.
Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε δώσει τρίμηνη προθεσμία στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν κατά πόσον ο κορωνοϊός διέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα - θεωρία που είχαν απορρίψει μέχρι τότε οι περισσότεροι επιστήμονες – ή προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο. Αλλά καθώς αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα κάποιοι στην Κίνα περνούν στην αντεπίθεση, σημειώνει το BBC, επιστρατεύοντας από ραπ μουσική μέχρι αναρτήσεις στο Facebook για να δώσουν «φτερά» σε μια θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και να πείσουν την εγχώρια κοινή γνώμη να αμφισβητήσει τη διεθνή κριτική για το ρόλο που έπαιξε η χώρα στο ξέσπασμα της πανδημίας.
Τι υποστηρίζει η made in China θεωρία συνωμοσίας
Οι περισσότεροι Αμερικανοί μάλλον δεν έχουν ακουστά το Φορτ Ντέτρικ, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στην Κίνα, όπου οι μηχανισμοί προπαγάνδας προσπαθούν να πείσουν ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από την εν λόγω βάση στο Μέριλαντ, περίπου 80 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, που ήταν κάποτε το κέντρο του αμερικανικού προγράμματος βιολογικών όπλων και τώρα στεγάζει βιο-ιατρικά εργαστήρια που κάνουν έρευνες για ιούς όπως ο Έμπολα και η ευλογιά. Η περίπλοκη ιστορία της βάσης αυτής ήταν που πυροδότησε τις εικοτολογίες στην Κίνα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιγιάν, προώθησε ένα τραγούδι ραπ του κινεζικού εθνικιστικού συγκροτήματος CD Rev, το οποίο υπαινίσσεται ότι στην αμερικανική αυτή βάση καταστρώνονται δόλιες σκευωρίες. Και μπορεί οι στίχοι του τραγουδιού να ακούγονται αλλοπρόσαλλοι: «Πόσες σκευωρίες βγήκαν από το εργαστήριό σας; Πόσες σοροί με καρτελάκια;. Τι κρύβετε, ανοίξτε την πόρτα του Φορτ Ντέτρικ», αλλά ο Ζάο σχολίασε στην ανάρτησή του στο Twitter ότι «λένε αυτό που σκεφτόμαστε».
O Ζάο Λιγιάν, γνωστός σύμφωνα με το BBC, για το επιθετικό στυλ διπλωματίας του, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της θεωρίας περί αμερικανικής προέλευσης του κορωνοϊού, με αναρτήσεις του στο Twitter για το Φορτ Ντέτρικ. «Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμο του βιολογικού εργαστηρίου στο Φορτ Ντέτρικ;», είχε γράψει τον Ιούλιο του 2020. «Πότε θα προσκαλέσουν οι ΗΠΑ ειδικούς για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού στις ΗΠΑ;»
Τη σκυτάλη τους τελευταίους μήνες πήραν και Κινέζοι διπλωμάτες σε διάφορες χώρες και μάλιστα το κρατικό δίκτυο CCTV πρόβαλε κι ένα ωριαίο ειδικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η Σκοτεινή Ιστορία πίσω από το Φορτ Ντέτρικ» αναφορικά με παραβιάσεις στα μέτρα ασφαλείας στο εν λόγω εργαστήριο προ διετίας, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς περί χαλαρής ασφάλειας εκεί, που επανέλαβαν Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ.
Ένα σχετικό hashtag συγκέντρωσε πάνω από 100 εκατ. προβολές στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. «Βλέπουμε μία πιο επίμονη εκστρατεία, που περιλαμβάνει περισσότερους και γεωγραφικά διασκορπισμένους λογαριασμούς για την προώθηση του αφηγήματος» για την προέλευση του κορωνοϊού από το Φορτ Ντέτρικ», λέει ο Άιρα Χούμπερτ, ανώτερος ερευνητής αναλυτής στην εταιρεία Graphika.
Μία άλλη δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας, που προωθεί το εθνικιστικό κινεζικό ταμπλόιντ Global Times, προσπαθεί να συνδέσει την προέλευση του κορωνοϊού με τον Αμερικανό ειδικό στους κορωνοϊούς, δρα Ραλφ Μπάρικ και ερευνητές στο Φορτ Ντέτρικ. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ο δρ. Μπάρικ δημιούργησε έναν νέο κορωνοϊό, που μολύνει τους ανθρώπους, επικαλούμενη έρευνα που συνυπέγραψε ο ερευνητής από τη Βόρεια Καρολίνα για τη μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine. Παράλληλα οι Global Times ξεκίνησαν μια διαδικτυακή αίτηση για συλλογή υπογραφών καλώντας τους Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου να υπογράψουν ανοικτή επιστολή, που απαιτεί να γίνει έρευνα από τον ΠΟΥ στο Φορτ Ντέτρικ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν την αίτηση μ’ ένα κλικ και μέχρι στιγμής φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25 εκατ. υπογραφές.