Τα έντονα συμπτώματα που συνεχίζουν να έχουν, περιγράφουν άνθρωποι που υποφέρουν από «μακροχρόνιο κορωνοϊό» και αντί να γίνονται καλύτερα, νιώθουν χειρότερα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αισθάνονται «ανάπηροι» και βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, λόγω της ανικανότητάς τους να εργαστούν.
Σε μια ταινία μικρού μήκους που ανέβηκε στο YouTube και δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς Ανούκ Κέρι (Anouk Curry) και Αλι Χομπς (Ali Hobbs), Βρετανοί ασθενείς, ακόμα και ηλικίας 13 ετών, περιγράφουν τα συμπτώματα που έχουν βιώσει: από γαστρικά προβλήματα, πονοκεφάλους και σοβαρό λήθαργο έως την αίσθηση ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Τόσο η Ανουκ όσο και ο Αλι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ταινία μετά από μάχη με τον κορωνοϊό για τέσσερις μήνες.
Ενώ δημιουργούνται κλινικές αποκατάστασης σε ολόκληρη την Αγγλία για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με μακροχρόνιο Covid, αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα μικρό τμήμα, με το 1% των ασθενών, να εξακολουθούν να είναι άρρωστοι έξι μήνες αργότερα.
Ο 22χρονος personal trainer Νταν Σκομπλ (Dan Scoble) από την Οξφόρδη, αποκαλύπτει ότι αισθάνεται χειρότερα τώρα από ό, τι όταν κόλλησε για πρώτη φορά κορωνοϊό πριν από τέσσερις μήνες και φοβάται ότι δεν θα γίνει ποτέ καλά.
«Έχω περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, κάνοντας 5 έως 6-7 ώρες πολύ έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα», είπε. «Είμαι τέσσερις μήνες με αυτό και θα έλεγα ότι τώρα νιώθω χειρότερα από ό,τι τις δύο πρώτες εβδομάδες. Γιατί γίνομαι χειρότερα;», αναρωτιέται.
Στο βίντεο, ο personal trainer Νταν, περιγράφει τα συμπτώματα και την κατάστασή του. «Είναι πολύ έντονο το αίσθημα όταν κάποιος σε ρωτάει τι σου συμβαίνει, γιατί συμβαίνουν πολλά πράγματα που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ξεκινάς από πονόλαιμο, σε πόνο στα μάτια, στα κόκαλα, μυρμήγκιασμα, και συνεχίζεις με νεκρά χέρια, νεκρά πόδια, νιώθεις ζάλη, εγκεφαλική ομίχλη, ό, τι μπορείτε να φανταστείτε πραγματικά», εξηγεί.
Μάλιστα, όπως λέει, παλιά έτρεχε έως και επτά μίλια την εβδομάδα, έκανε προπόνηση έως και πέντε φορές την εβδομάδα και γενικά ασκούνταν πολύ μιας και είναι η δουλειά του τέτοια. Τώρα, σύμφωνα με τον Νταν, όλα αυτά μοιάζουν αδύνατα και αυτό που τον τρομάζει, είναι ότι δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στην παλιά του κατάσταση.
«Νιώθω ανίκανος, με λίγα λόγια. Νιώθω ότι είμαι πραγματικά ανάπηρος. Υπάρχουν χιλιάδες σαν εμένα που έχουν πληγεί από ασθένεια, και οι άνθρωποι της ηλικίας μου, στη γενιά μου, δεν γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να τους επηρεάσει, όπως με έχει επηρεάσει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε απαντήσεις».
Έξι εβδομάδες μετά τη συνέντευξή του, ο Νταν μπήκε στο νοσοκομείο τέσσερις φορές και υπέστη κατάρρευση πνεύμονα.
Οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού στις οικογένειες
Ένας άλλος ασθενής, ο Τόνι Μαν (Tony Mann), ο οποίος είναι στα τριάντα του, εξήγησε πώς τα συμπτώματα του μακροχρόνιου κορωνοϊού - που περιλαμβάνουν ζάλη, ίλιγγο και αποπροσανατολισμό - προκάλεσαν τεράστια οικονομική πίεση στην οικογένειά του.
«Η σύζυγός μου που εργαζόταν, έπρεπε να εγκαταλείψει τη δουλειά της για να με φροντίσει, γεγονός που μας άσκησε τεράστια οικονομική πίεση και μας έκανε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα», είπε.
Εν τω μεταξύ, ένα 13χρονο κορίτσι ισχυρίστηκε ότι είχε κορωνοϊό για τρεις μήνες και μαστίζεται από «φοβερούς πονοκεφάλους» που την αφήνουν αδύναμη να σκεφτεί. «Θέλω να είμαι καλύτερα, ώστε να μπορώ να κάνω πράγματα, αλλά δεν μπορώ», είπε.
Η καθηγήτρια της γιόγκα, Τσάρλι Μάουντφορντ Χιλ (Charlie Mountford Hill), η οποία τρέχει μέχρι 10 χιλιόμετρα ,τρεις φορές την εβδομάδα και πηγαίνει τακτικά στο γυμναστήριο, ανέφερε επίσης ότι υπέφερε από γαστρικά προβλήματα, πονοκεφάλους και σοβαρό λήθαργο από τότε που κόλλησε κορωνοϊό. Κατέληξε στην εντατική τον Μάρτιο, επειδή δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Όπως είπε, οι τελευταίοι έξι μήνες είναι φρικτοί, γεμάτοι νοσοκομεία, γιατρούς και απελπισία, χωρίς απαντήσεις και υποστήριξη.
Μητέρα πέντε παιδιών, η 37χρονη Τσάρλι από το Milton Keynes, μιλώντας στη Mirror, δήλωσε πως η ζωή της «άλλαξε για πάντα, καθώς όλα τα παιδιά της, πάσχουν από μακροχρόνιο κορωνοϊό.
Δύο από αυτά προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τον Μάρτιο, ωστόσο, περίπου ένα μήνα αργότερα και τα πέντε άρχισαν να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, όπως δερματικά εξανθήματα έως ακραίες αιμορραγίες της μύτης, διάρροια και «Covid toe», μια κατάσταση όπου τα δάχτυλα τον ποδιών πρήζονται και γίνονται μοβ και μπλε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια νέα έκθεση του King's College London αποκάλυψε ότι περίπου το 10% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν στην έρευνα, έδειξαν συμπτώματα μακροχρόνιου κορωνοϊού, όπως δύσπνοια και χρόνια κόπωση για ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Περίπου το 2% εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τέτοια συμπτώματα μετά από τρεις μήνες.
Ασθενείς που παλεύουν εδώ και μήνες με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook, με τίτλο Long Covid Support Group, η οποία έχει ήδη σχεδόν 25.000 μέλη, τα οποία αναζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη και απαντήσεις σε ερωτήσεις υγείας. Πολλοί έχουν πει πως δεν τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη οι γιατροί όταν παρουσιάζουν συμπτώματα μακροχρόνιου κορωνοϊού.
Ποια είναι τα συμπτώματα του μακροπρόθεσμου κορωνοϊού;
Οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό, υποφέρουν από πυρετό, βήχα και θα χάσουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης για αρκετές ημέρες, και συνήθως αναρρώνουν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.
Ωστόσο, τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν ότι τα ενδεικτικά συμπτώματα του ιού μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες.
Τα δεδομένα από την εφαρμογή COVID Symptom Study, από το King's College London και την εταιρεία υγείας Zoe, υποδηλώνουν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να έχει ακόμη συμπτώματα μετά από τρεις εβδομάδες και μερικοί μπορεί να υποφέρουν για μήνες.
Τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Χρόνια κόπωση
- Δύσπνοια
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
- Παραισθήσεις
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Αυπνία
- Απώλεια γεύσης / μυρωδιάς
- Νεφροπάθεια
- Θέματα κινητικότητας
- Πονοκέφαλοι
- Μυϊκοί πόνοι
- Πυρετός