Κορωνοϊός -Απόγνωση στην Ινδία: 3.876 νεκροί σε 24 ώρες - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Απόγνωση στην Ινδία: 3.876 νεκροί σε 24 ώρες

με οξυγονο
Ινδία, φωτογραφία apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίση που έχει προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ινδία δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται, καθώς ο μέσος όρος των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση έφθασε σε ιστορικό υψηλό το τελευταίο 7ήμερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει ταυτοποιηθεί στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας εγείρει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 329.942 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπέκυψαν ακόμη 3.876 ασθενείς με την COVID-19, κατά τα στοιχεία. Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 249.992 νεκρούς επί συνόλου 22,99 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία, που επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η Ινδία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του μέσου όρου των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση: στη χώρα αυτή καταγράφεται ο ένας στους τρεις θανάτους που οφείλονται στη νόσο στην υφήλιο, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 390.995, επίπεδο άνευ προηγουμένου.

Ανησυχεί η Ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι κατατάσσεται σε αυτά που εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες σε εξέλιξη εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο στέλνουν φιάλες οξυγόνου και άλλο ιατρικό υλικό για να συμπαρασταθούν στην Ινδία εν μέσω της κρίσης. Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση, αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις υλικού απόλυτα απαραίτητου για να σωθούν ζωές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κρατικό νοσοκομείο χθες βράδυ στην Τιρουπάτι, πόλη στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (νότια), διότι καθυστέρησε να φθάσει δεξαμενοφόρο φορτηγό που θα παρέδιδε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους ασθενείς. «Υπήρχαν προβλήματα με την πίεση του οξυγόνου λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας. Όλα τέλειωσαν σε πέντε λεπτά», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ο Μ. Χαριναραγιάν, διαβεβαιώνοντας πως το νοσοκομείο SVR Ruia έχει πλέον επαρκή ποσότητα ιατρικού οξυγόνου.

Δεκαέξι μέλη του διδακτικού προσωπικού και αρκετοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι που ζούσαν στην πανεπιστημιούπολη του μουσουλμανικού πανεπιστημίου Aligarh, από τα πλέον περίβλεπτα της Ινδίας, υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαίτησε οι γιατροί να επαγρυπνούν για ενδείξεις της επιλεγόμενης μουκορμύκωσης, σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, δυνητικά θανάσιμης, σε ασθενείς με την COVID-19.

Η ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος, το επιλεγόμενο «μαύρισμα» της μύτης – εμφάνιση μαύρης νεκρωτικής εσχάρας ή έλκους – διπλωπία ή θολή όραση, πόνους στο θώρακα, δυσχέρεια στην αναπνοή, και ακόμα βήχα με αιμόπτυση, πλήττει ιδίως διαβητικούς. Ο διαβήτης, με τη σειρά του, επιδεινώνεται από στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων μορφών της COVID-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιττώματα για αποτροπή μόλυνσης από κορωνοϊό

Γιατροί στη χώρα αναγκάζονται να προειδοποιούν εναντίον της πρακτικής της χρήσης περιττωμάτων αγελάδων για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό από θρησκόληπτους ινδουιστές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική απόδειξη πως τα περιττώματα του ιερού για τους ινδουιστές ζώου προσφέρουν πράγματι αποτελεσματική προστασία έναντι της COVID-19, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να εξαπλώσουν άλλες ασθένειες.

Στο ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατ, στη δυτική Ινδία, πιστοί πάνε σε χώρους όπου ζουν αγελάδες μια φορά την εβδομάδα και καλύπτουν τα σώματά τους με τα περιττώματα τους, ελπίζοντας πως έτσι θα αποκτήσουν ανοσία, ή θα αναρρώσουν από την COVID-19. «Δεν υπάρχει κανένα ατράνταχτο επιστημονικό δεδομένο που να υποδεικνύουν ότι τα περιττώματα ή τα ούρα των αγελάδων ενισχύουν πράγματι την ανοσία έναντι της COVID-19, αυτό βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια δοξασία» των ινδουιστών, ξεκαθάρισε ο Δρ. Τζ. Α. Τζαγιαλάλ, πρόεδρος του εθνικού ιατρικού συλλόγου της Ινδίας.

Η παραγωγή του iPhone 12 της Apple σε εργοστάσιο της Foxconn στο ομόσπονδο κράτος Ταμίλ Ναντού (νότια) έχει επιβραδυνθεί κατά 50% και πλέον διότι εργάτες που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται, είπαν δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά στο Ρόιτερς.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωθεί πολλούς ειδικούς να ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό lockdown και τις τοπικές κυβερνήσεις αρκετών ομόσπονδων κρατών να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που έχουν αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ