Η Βρετανία κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει μια δεύτερη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και για αυτό προχωρά σε προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για τους επόμενους μήνες ή χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βαν Ταμ και πρόσθεσε ότι «ένα εμβόλιο ίσως να το αλλάξει αυτό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο». Συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη πολλά που παραμένουν άγνωστα για την Covid-19, όπως για παράδειγμα εάν συμπεριφέρεται όπως και η γρίπη, που φεύγει κατά τους θερινούς μήνες και επανέρχεται το χειμώνα.
Η προσθήκες στα συμπτώματα έφεραν αναταράξεις
Σχολιάζοντας τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα περιστατικά που ενδεχομένως δεν έχουν καταγραφεί, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί το σύμπτωμα της απώλειας όσφρησης στην επίσημη λίστα συμπτωμάτων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η διαφορά του αριθμού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον υπάρχοντα συνολικό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με απώλεια όσφρησης αναπτύσσουν ταυτόχρονα και κάποια άλλα από τα συμπτώματα (όχι μεμονωμένα την απώλεια όσφρησης).
160 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία
Ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό που καταγράφηκε στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο είναι 160 άτομα, και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται τώρα στους 34.796, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 διαγνωστικά τεστ και σύμφωνα με τα δεδομένα ο αριθμός νοσηλευόμενων με τον ιό είναι μικρότερος κατά 13% σε σύγκριση με αυτόν πριν μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μία αξιοπρόσεχτη αύξηση των μετακινήσεων, που αφορά τους πεζούς και όσους μετακινούνται με οχήματα, και όχι την χρήση μέσων μεταφοράς.
Η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών
Ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών θα μπει σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το νοσοκομείο Nightingale του Μπέρμινχαμ τέθηκε σε κατάσταση αναμονής - το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινωθεί ότι σε κατάσταση αναμονής τέθηκε το προσωρινό νοσοκομείο που διαμορφώθηκε στο ExCel του Λονδίνου. Επίσης, τρία ακόμη από τα εφτά στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Χάρογκεϊτ, στο Μπρίστολ και στο Σάντερλαντ, παραμένουν ανοιχτά χωρίς ασθενείς, ενώ αυτό στο Μάντσεστερ λειτουργεί ακόμη με ασθενείς. Ένα όγδοο κατασκευάζεται στο Έξετερ και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του μήνα.