Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός.
Οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους και δραπετεύοντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.
Οι βιαιότερες διαμαρτυρίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο έως σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις σε 10 φυλακές. Όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους κρατούμενους ή από την αστυνομία.
Αναταραχές, αποδράσεις και θάνατοι στις φυλακές της Ιταλίας
Επτά κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μοδένας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σήμερα, άλλοι δύο βρέθηκαν νεκροί εκεί, όπως επίσης και άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία έκλεψαν οι κρατούμενοι από τις κλινικές που λεηλάτησαν, επισημαίνει το υπουργείο. Πενήντα κρατούμενοι δραπέτευσαν χθες από μια φυλακή στη Φότζια και μονάχα οι 22 εξ αυτών είχαν συλληφθεί έως σήμερα το πρωί, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Περιορισμοί στα επισκεπτήρια των φυλακών λόγω κορωνοϊού
Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές ξεκίνησαν, αφότου οι αρχές περιόρισαν τις επαφές των κρατουμένων με τους συγγενείς τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον κορωνοϊού. Στις φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.
Πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό ζητούν στη Λομβαρδία
Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε σήμερα από την ιταλική κυβέρνηση να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Να κλείσουν, δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τη διατήρηση βασικών συνδέσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
«Όλοι οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να κλείσουμε τα πάντα τώρα», είπε ο Φοντάνα, προσθέτοντας ότι «όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες, τα ημίμετρα δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η Λομβαρδία αλλά και όλη η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλη αύξηση των ασθενών, τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) στηρίζουν το αίτημα αυτό, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Θεωρείται δύσκολο, όμως, να εκδοθεί άμεσα η σχετική απόφαση από την στιγμή που πριν από ένα εικοσιτετράωρο υιοθετήθηκε η δέσμη μέτρων «Εγώ μένω στην Ιταλία», τα οποία μετατρέπουν την Ιταλία σε «χώρα υπό προστασία».