Εγκλωβισμένοι παραμένουν τρεις Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 330 χιλιόμετρα από την πόλη Ουχάν η οποία θεωρείται το επίκεντρο του κοροναϊού.
Οι τρεις Έλληνες, ένας μόνιμος κάτοικος και δύο που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι.
Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες απεγκλωβισμού των τριών Ελλήνων και επαναπατρισμού τους. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στο iefimerida.gr και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές προξενικές Αρχές προκειμένου να συντονιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ακόμη κι αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν την έγκριση να μεταφερθούν οι Έλληνες στο κοντινότερο αεροδρόμιο, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες πτήσεις, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες.
Όλες οι χώρες επαναπατρίζουν πολίτες
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της από την Κίνα, μετά την έξαρση του φονικού ιού. Σήμερα, 200 Γάλλοι πολίτες έφθασαν από την επαρχία Ουχάν στη Γαλλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τις κινεζικές αρχές. Οι εν λόγω πολίτες θα τεθούν σε καραντίνα, σε γαλλικό έδαφος, και έχουν ήδη μεταφερθεί σε μια άδεια κατασκήνωση στο χωριό Carry-le-Rouet. Όλοι φέρονται υγιείς πλην ενός, ο οποίος μεταφέρθηκε με τα ύποπτα συμπτώματα σε κοντινό νοσοκομείο για να γίνουν οι σχετικές αναλύσεις.
Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας επιθεώρησε νωρίτερα τις εγκαταστάσεις όπου θα διαμείνουν σε καραντίνα οι 200 Γάλλοι που ήρθαν από το Ουχάν:
Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα για τον κοροναϊό: Οι πολίτες παραμένουν ψύχραιμοι
Παράλληλα, μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα, Γιώργος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 700 με 800 Έλληνες πολίτες στη χώρα. «Υπολογίζουμε σε αδρές γραμμές 700-800 άτομα, Έλληνες πολίτες και μερικοί ελληνογενείς, σε όλη την κινεζική επικράτεια, επιχειρηματίες, στελέχη, φοιτητές και καθηγητές, εξαιρουμένων βεβαίως των ναυτικών. Επειδή η επιδημία ξέσπασε κατά την διάρκεια των διακοπών του κινεζικού νέου έτους (κάτι σαν δικό μας Δεκαπενταύγουστο), πολλοί εκ των εδώ Ελλήνων ήταν εκτός Κίνας. Αυτοί, ανάλογα και με τις δουλειές τους, φαντάζομαι ότι θα καθυστερήσουν την επιστροφή τους. Ορισμένοι που βρέθηκαν στην Κίνα έχουν αποφασίσει την επιστροφή τους στην Ελλάδα και άλλοι μένουν σε επαφή με τις προξενικές αρχές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», σημείωσε.
Παράλληλα,
η Πρεσβεία
της Ελλάδος στην Κίνα, με ανακοίνωσή
της, συνιστά να περιοριστούν οι
μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς
την Κίνα στις απολύτως αναγκαίες,
δεδομένου ότι, «πέραν της μικρής ακόμα
πιθανότητας νόσησης, αναμένεται να
αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες
στις μετακινήσεις τους εντός της χώρας,
λόγω αναστολής της λειτουργίας πολλών
μέσων μεταφοράς και της αδυναμίας
πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές».
Στους
Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη
χώρα, συστήνεται αφ’ ενός η πλήρης
συμμόρφωση με τις οδηγίες των τοπικών
Αρχών και αφ’ ετέρου η αποφυγή μετακίνησης
για οποιονδήποτε λόγο προς την επαρχία
Χουμπέι,
καθώς και προς όσες άλλες περιοχές
τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.