Πάνω από 120 μετασεισμούς, μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι στην Κωνσταντινούπολη.
Το νούμερο αυτό μάλιστα είναι έως τις 19:00 τοπική ώρα, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος ως το τέλος της ημέρας.
Παράλληλα, τα σενάρια για το αν ήταν ο κύριος σεισμός ή πρόκειται να έρθει μεγαλύτερος δεν έχουν ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει αποφασίσει -σε πολύ μεγάλο ποσοστό- να περάσει τη νύχτα έξω από τα διαμερίσματά του.
Οι μνήμες εξάλλου από τα 7,8 Ρίχτερ του 1999 δεν είναι τόσο μακρινές για πολλούς από αυτούς. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως όσοι δεν έχουν αυτοκίνητα καλούνται να περάσουν το βράδυ σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού επικρατεί μονοψήφια θερμοκρασία και έτσι ανάβουν φωτιές για να κρατηθούν ζεστοί.
Λέκκας: Τα τρία σενάρια για το ρήγμα στον Μαρμαρά
Εν τω μεταξύ, ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε τρία πιθανά σενάρια για τα 6,2 Ρίχτερ. Εκφράζοντας την αμφιβολία του για το αν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός, σημείωσε ότι έσπασε ένα μικρό κομμάτι μόνο από το ρήγμα.
«’Εσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6,2. Βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια: το πρώτο, αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας Ρίχτερ. Το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως εγκυμονεί και κίνδυνος κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης.
«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φτάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη, πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Όσο καθυστερούσε, συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Τούρκος σεισμολόγος κάνει λόγο για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ
Το δεύτερο σενάριο του κ. Λέκκα, έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ δηλαδή, βλέπει ως πιθανότερη συνέπεια ένας Τούρκος σεισμολόγος.
Ο δρ Νατσί Γκορούρ ήταν αυτός που είχε τονίσει πως ένας σεισμός του Δεκεμβρίου στα 4,4 Ρίχτερ θα επηρέαζε το ρήγμα του Μαρμαρά, προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό.
«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε με αφορμή τα ισχυρά Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κωνσταντινούπολη.
«Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.
«Στην Κωνσταντινούπολη, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, συμβαίνουν πολλοί σεισμοί πάνω στο ρήγμα του Κουμπούργκαζ. Είναι διαφόρων μεγεθών. Αυτοί δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμένουμε. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύει το ρήγμα. Δηλαδή, το ωθούν προς τη θραύση. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ.
»Ο σεισμός είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να συζητείται μόνο όταν συμβεί. Πρέπει να μιλάμε και να παίρνουμε μέτρα όταν δεν υπάρχει σεισμός. Πρώτα η κυβέρνηση, μετά ο δήμος και ο λαός πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Η αστική ανάπλαση και η κατασκευή κτιρίων δεν σημαίνει ότι προετοιμάζεις την πόλη για σεισμό. Μια πόλη ανθεκτική στους σεισμούς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πλέον, ο λαός πρέπει να κάνει αυτό που απαιτείται. Και αυτό είναι η επίβλεψη και ο έλεγχος» ανέφερε στην ανάρτησή του.