Κωνσταντινούπολη: Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα, λέει ο Λέκκας - iefimerida.gr

Κωνσταντινούπολη: Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα, λέει ο Λέκκας

Πινακίδα που προειδοποιεί για τσουνάμι στην Κωνσταντινούπολη /
Πινακίδα που προειδοποιεί για τσουνάμι στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» του ERTNews, o Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είπε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθηγητής είπε ότι
«μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθησυχαστικός για την Ελλάδα ο Ε. Λέκκας -Δεν είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί από σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Όσον αφορά την Ελλάδα και το ενδεχόμενο ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να επηρεάσει τη χώρα μας, ο κ. Λέκκας είπε ότι
«δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια» τόνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».

Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα

Ο καθηγητής είπε ότι στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων»

Πινακίδες στην Κωνσταντινούπολη ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού

Στην Κωνσταντινούπολη έχουν τοποθετηθεί από το 2019 πινακίδες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο τσουνάμι και δίνουν οδηγίες στου πολίτες για τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού.

Ο επίσημος ξεναγός Αλέκος Δεδέογλου από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης εξηγεί «ξεκίνησαν να τις βάζουν το 2019-20. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, πού και πάει και που να κατευθυνθεί. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν και στο Φανάρι, στον Κεράτειο κόλπο, στα Πριγκηνόνησα». Επιπλέον σε όλη την πόλη έχουν μπει πινακίδες που ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού, αναφέρει ο Έλληνας ξεναγός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ