Ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία βλαβερή για την υγεία, υποστηρίζουν δύο ΜΚΟ, μετά από έρευνα σε πέντε χώρες.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, διατυπώνουν τους σχετικούς ισχυρισμούς τους σε έκθεση και ζητούν από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές «να λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο σε κονσέρβα τόνου
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο εργαστήριο. Το 100% των δειγμάτων βρέθηκαν μολυσμένα με υδράργυρο», υποστηρίζει η έρευνα της ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρει πως σε πάνω από τα μισά κουτιά κονσέρβας τόνου η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθοριστεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.
Έτσι, η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίστηκε στο 1 mg/kg στο βάρος του φρέσκου τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι από τα πιο μολυσμένα είδη, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτήν των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Οι δύο ΜΚΟ προσθέτουν: «Κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».
Ο υδράργυρος, ο οποίος βρίσκεται κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Μέσα στον ωκεανό ο υδράργυρος αναμειγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (…), προκαλώντας νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν επείγοντα μέτρα. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμιστεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να αυστηροποιήσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να διαθέτουν στο εμπόριο μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο περιεκτικότητας σε υδράργυρο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, υπεύθυνη των ενημερωτικών εκστρατειών της Foodwatch.
ΑΠΕ-ΜΠΕ