Τουλάχιστον 36 άμαχοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες σε επιθέσεις εναντίον τεσσάρων χωριών τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έπειτα από λίγες εβδομάδες ηρεμίας.
Ο τρόπος που διαπράχθηκαν οι επιθέσεις -με μεγάλα μαχαίρια, αφού έπεσε το σκοτάδι, με στόχο κυρίως αγρότες που είχαν επιστρέψει από τα χωράφια- σύμφωνα με τις αρχές και επιζήσαντες αποτελεί πρακτικά το επισκεπτήριο της οργάνωσης ADF, που λυμαίνεται την περιοχή.
Καταγγέλλονται βιασμοί γυναικών πριν σφαγιαστούν
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν πως πέραν των φόνων, διαπράχθηκαν βιασμοί γυναικών με φρικιαστικό τρόπο πριν σφαγιαστούν, με σκοπό την «ταπείνωση» των κοινοτήτων που έγιναν στόχος. Ανάμεσα στα θύματα ήταν κι ένας αγγλικανός πάστορας.
Τον απολογισμό των 36 νεκρών έδωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο περιφερειάρχης. Πηγή προσκείμενη στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό, της MONUSCO, έκανε λόγο για «τουλάχιστον 30» νεκρούς.
Σχεδόν 300 νεκροί από τις αρχές Νοεμβρίου
Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) κατηγορείται για τη σφαγή σχεδόν 300 ανθρώπων από τις αρχές του Νοεμβρίου και τουλάχιστον χιλίων από τον Οκτώβριο του 2014 στην περιοχή της Μπένι, τα δάση στην οποία έχουν μετατρέψει σε ορμητήριό τους.
Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Φελίξ Τσισεκέντι ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει 22.000 στελέχη του στρατού, συμπεριλαμβανομένων μονάδων των ειδικών δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουν την ADF. Η κυβέρνηση του διαβεβαιώνει πως έκτοτε έχουν διαλυθεί σχεδόν όλες οι βάσεις των ισλαμιστών.
Για ορισμένες επιθέσεις της ADF την ευθύνη έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αναλυτές και ερευνητές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι δύο οργανώσεις συνδέονται στην πραγματικότητα.