Οι σφαγές συνεχίζονται στην Ιτουρί, βορειοανατολική επαρχία της ΛΔ Κονγκό, όπου έχουν δολοφονηθεί πάνω από 150 άμαχοι από τις αρχές Απριλίου, κατήγγειλε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του, με ημερομηνία 27η Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε πως 485 άμαχοι δολοφονήθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 14η Μαρτίου στην Ιτουρί, επαρχία με υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, όπου μαίνεται η βία διαφόρων ένοπλων ομάδων.
Ανάμεσά τους είναι η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), η οποία διατείνεται πως υπερασπίζεται τη φυλή Λέντου, και η αντίπαλη παραστρατιωτική ομάδα Ζαΐρ, η οποία διατείνεται πως υπερασπίζεται τη φυλή Χέμα. Στην επαρχία διαπράττει εξάλλου επιθέσεις η ADF («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις»), ένοπλη οργάνωση προερχόμενη από την Ουγκάντα, που παρουσιάζεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ως ο βραχίονάς της στην Αφρική.
Κονγκό: Συνεχείς επιθέσεις εναντίον αμάχων
Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου, το OCHA στη ΛΔ Κονγκό κατέγραψε συνεχείς «επιθέσεις εναντίον αμάχων σε τρεις χωριστές περιφέρειες» (Τζουγκού, Ιρούμου, Μαμπασά), όπου, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές αρχές, καταμετρήθηκαν «περίπου 150 νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων».
Από την αρχή του μήνα, η κοινότητα Κομαντά, στην Ιρούμου, «μετατράπηκε σε καταφύγιο χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της γενικευμένης ανασφάλειας» στην περιοχή, σύμφωνα με το OCHA.
Αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις εναντίον βασικών υποδομών, ιδίως εναντίον κέντρου υγείας στη Ριμπά, που υπέστη καταστροφές τη 12η Απριλίου από «ένοπλα στοιχεία».
Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επισήμανε ότι «η κατάσταση ασφαλείας στην Ιτουρί παραμένει πολύ ανησυχητική», καθώς «συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων» και «οι κοινότητες έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και προστασία».
Υπογράμμισε πως πέρα από τους 150 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις αρχές Απριλίου, πάνω από 55 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν μέσα σε μια μέρα, την Παρασκευή, επικαλούμενος τους αριθμούς των τοπικών αρχών.
Κονγκό: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Διαβεβαιώνοντας πως ο ΟΗΕ και οι εταίροι του προσπαθούν να βοηθήσουν τον πληθυσμό στην επαρχία, όπου 1,6 εκατ. έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, επισήμανε πως «η διανομή βοήθειας μπορεί να καθυστερήσει σε ζώνες που επλήγησαν στις πρόσφατες επιθέσεις».
Οι αρχές «πρέπει να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των αμάχων», πρόσθεσε.
Έπειτα από χονδρικά μια δεκαετία σχετικής ηρεμίας, η αιματηρή σύγκρουση στην Ιτουρί ανάμεσα στις φυλές Λέντου και Χέμα αναζωπυρώθηκε το 2017, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι και να εκτοπιστούν ενάμισι εκατομμύριο άλλοι.
Όπως και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου, η Ιτουρί έχει κηρυχθεί εδώ και σχεδόν δυο χρόνια σε «κατάσταση πολιορκίας», μέτρο εξαίρεσης που σήμανε την αντικατάσταση της πολιτικής αυτοδιοίκησης από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, χωρίς όμως αυτό να επιτρέψει να τερματιστεί η αιματοχυσία.