Ένας κομήτης που δεν έχει γίνει ορατός από τη Γη από τότε που ζούσαν οι Νεάντερταλ εμφανίστηκε ξανά στον ουρανό, με τους αστρονόμους να λένε ότι μπορεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) ανακαλύφθηκε από αστρονόμους στις αρχές του περασμένου έτους και πιστεύεται ότι περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο περίπου κάθε 80.000 χρόνια σε μια εξαιρετικά επιμήκη διαδρομή.
Ο Δρ Γκρέγκορι Μπράουν, ανώτερος αξιωματικός δημόσιας αστρονομίας στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, είπε ότι ο κομήτης πιστεύεται ότι προήλθε από το νέφος του Όορτ, το οποίο βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
«Αυτή είναι η τεράστια, περίπου σφαιρική περιοχή γύρω από τον Ήλιο, η οποία έχει παγωμένα υπολείμματα του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος», είπε.
Ο κομήτης πλησίασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο τον περασμένο μήνα και αναμένεται να κάνει το ίδιο και με τη Γη περίπου στις 13 Οκτωβρίου και το νωρίτερο στις 9 Οκτωβρίου.
Σε εκείνο το σημείο, ο κομήτης θα βρίσκεται σχεδόν στη μέση απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου.
«Οι κομήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι είναι αρκετά σπάνιοι, όπως είναι και αυτός, ένας από τους λαμπρότερους που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες» ανέφερε ο καθηγητής Αστρονομίας του Γκρίνουιτς, Γκρέγκορι Μπράουν.
«Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με γυμνό μάτι σε καλές συνθήκες και υπάρχει πιθανότητα να γίνει πολύ πιο φωτεινός», είπε. «Πόσο φωτεινό; Ειλικρινά, δεν ξέρουμε».
Ο Μπράουν είπε στον Guardian ότι οι αστρολόγοι στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο είχαν την ευκαιρία να δουν τον κομήτη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Προς το παρόν, όσοι θέλουν να τον δουν θα πρέπει να κοιτάξουν ανατολικά νωρίς το πρωί πριν από την ανατολή του Ηλίου, προς τον αστερισμό των Σεξτανών. Ωστόσο: «Θα ταλαντευτεί στην άλλη πλευρά του Ήλιου κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών».
Η πιθανότερη ημερομηνία -τονίζει ο Μπράουν- για να δει κανείς τον κομήτη με γυμνό μάτι είναι αργά το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου, κοιτάζοντας δυτικά προς τον αστερισμό του Βοώτη.
Σημείωσε πως ο κομήτης είναι πιθανό να φαίνεται «σαν μια μουτζούρα στον ουρανό με γυμνό μάτι, αν και η ουρά του θα πρέπει να είναι ορατή με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο».