Η στενή συνεργασία είναι το κλειδί τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσων και μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΕ «συνεχίζει να συνεργάζεται εντατικά με τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλιστεί μία συντονισμένη προσέγγιση».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για περιοριστικά μέτρα στα σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «οι περιορισμοί εντός των εδαφών των κρατών-μελών δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνοδεύονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα». «Εάν, ωστόσο, εφαρμοστούν συνοριακοί έλεγχοι, αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τα άλλα κράτη-μέλη, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα κανάλια και σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, ενώ η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, οι εργαζόμενοι που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές πρέπει να προστατεύονται κάθε φορά», προσέθεσε.
Επίσης, τόνισε πως «τυχόν περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να συντονίζονται, και να μη δημιουργούν διακρίσεις με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα «μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που επηρεάζουν σοβαρά τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια και ως έσχατο μέτρο, ενώ θα πρέπει να διαρκούν μόνο για όσο διάστημα διατηρούνται οι έκτακτες περιστάσεις».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΕΕ καλεί επανειλημμένα για «συνοχή, απαγόρευση των διακρίσεων, διαφάνεια και έγκαιρη προειδοποίηση όσον αφορά στην επανεισαγωγή περιορισμών».