Handelsblatt: Η Κομισιόν προτείνει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας - iefimerida.gr

Handelsblatt: Η Κομισιόν προτείνει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Σημαίες της ΕΕ έξω απ' το μέγαρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Σημαίες της ΕΕ έξω απ' το μέγαρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το κρατικό χρέος των μελών της ευρωζώνης εστιάζει η Handelsblatt.

«Κανόνες χρέους της ΕΕ: Τα 90 είναι τα νέα 60 – Οι Βρυξέλλες συνθηκολογούν μπροστά στη θλιβερή πραγματικότητα» είναι ο τίτλος άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδα αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μερική αναθεώρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτές, το Σύμφωνο Σταθερότητας εξακολουθεί να περιορίζει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, όμως για τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη υψηλό χρέος ορίζεται ένας πιο χαλαρός «ενδιάμεσος στόχος» στο 90% του ΑΕΠ.

Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας: «Η Κομισιόν συνθηκολογεί μπροστά στη θλιβερή πραγματικότητα. Μετά την επιδημία του κορωνοϊού το δημόσιο χρέος φτάνει το 186% στην Ελλάδα και το 148% στην Ιταλία. Στον κύκλο των 'χωρών υψηλού κινδύνου' ανήκουν επίσης Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Κύπρος, με το κρατικό χρέος να υπερβαίνει το όριο του 90%».

Θα είχε όμως νόημα η απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας; Όπως παρατηρεί η Handelsblatt, «το να επιμένει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες να μειωθεί το χρέος στο 60% εντός 20 ετών, όπως ορίζουν οι κανόνες μέχρι σήμερα, δεν θα ήταν μόνο εξωπραγματικό. Θα ήταν και αναποτελεσματικό από οικονομικής άποψης, καθώς μία πολιτική υπερβολικών περικοπών θα οδηγούσε κατευθείαν στην ύφεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορεί παρά να επιδοκιμάσει κανείς το γεγονός ότι τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ευελιξία, για να μειώσουν το χρέος τους».

Σχέδιο Κομισιόν για μείωση του ελληνικού και ιταλικού χρέους

Η ίδια γερμανική εφημερίδα, ένα 24ωρο νωρίτερα, σε αποκλειστικό άρθρο της  είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στα σχέδια της Κομισιόν για τη μείωση του ελληνικού και του ιταλικού κρατικού χρέους σημειώνοντας: «Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από τις Βρυξέλλες, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους. Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Και συνέχισε: «Αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο  πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ