Ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν απόψε στο Κολοράντο.
Σημειώνεται πως στο Κολοράντο, τεράστιες πυρκαγιές, τροφοδοτούμενες από την ξηρασία και τους σφοδρούς ανέμους, έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) έθεσε ένα μέρος αυτής της ορεινής Πολιτείας των δυτικών ΗΠΑ σε κατάσταση συναγερμού, προβλέποντας ότι θα σημειωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.
«Καλοδεχούμενες» από τους κατοίκους που πλήττονται από την πυρκαγιά οι νιφάδες χιονιού
«Θα κάνει πολύ κρύο όταν θα γιορτάζουμε τον ερχομό του νέου έτους, απόψε» και «το χιόνι θα πέφτει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής (του Ντένβερ) τα μεσάνυχτα» ανέφερε η NWS του Μπόλντερ.
Οι νιφάδες του χιονιού θα είναι καλοδεχούμενες από τους κατοίκους που πλήττονται από την πυρκαγιά Μάρσαλ, λόγω της οποίας τουλάχιστον 33.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τεράστιες φλόγες έβαψαν κόκκινο τον ουρανό της Πολιτείας και οι ριπές του ανέμου, που έφταναν ακόμη και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, σάρωσαν την Πολιτεία, περιπλέκοντας το έργο των πυροσβεστών που έδιναν μάχη με μια ασυνήθιστη για την εποχή πυρκαγιά.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπει στην πόλη αυτή τη στιγμή»
Ορισμένες από τις εντολές εκκένωσης ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, σε κάποιες κοινότητες, όπως στο Σουπίριορ (13.000 κάτοικοι) απαγορεύεται ακόμη η πρόσβαση. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπει στην πόλη αυτή τη στιγμή» ανακοίνωσε ο δήμος μέσω του Twitter.
Ο Πάτρικ Κιλμπράιντ, ένας 72χρονος κάτοικος της πόλης, εργαζόταν όταν εκδόθηκε η εντολή εκκένωσης. Πρόλαβε να σώσει μόνο το αυτοκίνητο και τα ρούχα του. «Δεν απέμειναν παρά μόνο στάχτες» από το σπίτι όπου κατοικούσε εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως είπε στην εφημερίδα Denver Post.
Ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν στην κομητεία του Μπόλντερ και την ομώνυμη πόλη που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Ντένβερ. Σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες πυρκαγιές, η Μάρσαλ έφτασε μέχρι και τα προάστια πόλεων και δεν έπληξε μόνο αγροτικές ζώνες.