Η κολομβιανή οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και η κυβέρνηση του νέου κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσαν χθες Τρίτη πως θα ξαναρχίσουν τον Νοέμβριο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που ανεστάλησαν το 2019.
Ο διάλογος θα ξαναρχίσει «μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναγνώστηκε έπειτα από συνάντηση στο Καράκας αντιπροσωπειών των δύο μερών.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο κυβερνητικός επίτροπος ειρήνης Ντανίλο Ρουέδα και δυο ηγέτες των ανταρτών, ο Ελιέσερ Ερλίντο Τσαμόρο, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Αντόνιο Γκαρσία, 66 ετών, «πρώτος διοικητής», και ο Ισραέλ Ραμίρες Πινέδα, 68 ετών, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Πάμπλο Μπελτράν.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκαρσία, αξιωματικό του ELN, οι συνομιλίες θα γίνονται εκ περιτροπής στις χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο εγγυητριών της διαδικασίας, δηλαδή στη Βενεζουέλα, στην Κούβα και στη Νορβηγία.
Ο κ. Γκαρσία απέκλεισε, για την ώρα τουλάχιστον, την προσφορά των κυβερνήσεων της Χιλής και της Ισπανίας να αναλάβουν επίσης ρόλο εγγυητριών δυνάμεων: «Εκτιμάμε τη βούληση που εκφράστηκε (…) αλλά προς το παρόν θα διατηρήσουμε τη δομή των εγγυητριών ως έχει».
Ο ELN, που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερωμένοι εμπνεόμενοι από τη δράση του Τσε Γκεβάρα το 1964, είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, αφού οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την τότε κυβέρνηση το 2016.
Η ανακοίνωση των δύο πλευρών αναφέρει πως αποφασίστηκε οι συνομιλίες να βασιστούν «στο σύνολο των συμφωνιών και της προόδου που είχαν εξασφαλιστεί μετά την υπογραφή της ατζέντας την 30ή Μαρτίου 2016».
«Θα συνεχίσουμε χωρίς να τροποποιήσουμε όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί», εξήγησε ο κ. Γκαρσία σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως το πού θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Ο ηγέτης των ανταρτών επανέλαβε ακόμη τη θέση πως είναι ανάγκη να «επιτεθούμε στα αίτια της ένοπλης σύρραξης», δηλαδή «τις ανισότητες, την έλλειψη δημοκρατίας και την αδικία».
Η Βενεζουέλα εξέφρασε την «απόλυτη δέσμευσή της στη διαδικασία αποκατάστασης πλήρους ειρήνης στην Κολομβία» με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Κάρλος Φαρία.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία πρακτικά με το που ανέλαβε την εξουσία ο Γουστάβο Πέτρο, έκανε δεκτό χθες τον κολομβιανό υπουργό Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση πως ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έγινε σε δημόσιο κτίριο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.
«Η Βενεζουέλα και η Κολομβία συνεχίζουν να προχωρούν στη συνεργασία για την ευημερία των λαών μας», ανέφερε ο κ. Μαδούρο μέσω Twitter. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την «απόφαση που ανακοινώθηκε» από τα μέρη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Καλεί τα δύο μέρη να αδράξουν πλήρως αυτή την ευκαιρία για να τερματιστεί η φονική σύρραξη που διαρκεί δεκαετίες», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη «είναι έτοιμα να προσφέρουν κάθε βοήθεια που απαιτείται».
«Πλήρης ειρήνη»
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ELN βρίσκονταν για τέσσερα χρόνια στην Κούβα, όπου διεξήχθη ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων, τις οποίες ανέστειλε το 2019 ο δεξιός πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, έπειτα από επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα με 22 νεκρούς, πέραν του δράστη.
Καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος τους διεθνή εντάλματα σύλληψης, δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη νήσο της Καραϊβικής παρά την Κυριακή, στο πλαίσιο των νέων συνομιλιών που είχε υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.
Ο κ. Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, στα νιάτα του ο ίδιος αντάρτης, θέλει να υπάρξει «πλήρης ειρήνη», να τερματιστεί η βία στην πατρίδα του έπειτα από μισό και πλέον αιώνα ασταμάτητης αιματοχυσίας.
Έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διαπραγματευθεί, πέραν του ELN, με διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα, ενώ λέει πως θα συζητήσει επίσης με μέλη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, οργανώσεις που προέκυψαν κυρίως από ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, τους όρους της παράδοσής τους στις αρχές.
Η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων των πρώην FARC ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι αναστέλλει τις επιθέσεις της εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να διευκολύνει τη σύναψη συμφωνίας για την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με τις αρχές και μελέτες, ο ELN διαθέτει σήμερα 2.500 πολεμιστές, έναντι περίπου 1.800 όταν ξεκίναγαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Είναι παρών κυρίως στην περιοχή της Κολομβίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και σε τομείς των πορωδών συνόρων με τη Βενεζουέλα, συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων.
Η Κολομβία και η Βενεζουέλα είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019, μετά την απόφαση του πρώην προέδρου Ντούκε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του κ. Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.