Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προετοιμάζεται να εκδώσει στις ΗΠΑ τον «Οτονιέλ», τον αρχηγό της ισχυρότερης συμμορίας ναρκωτικών στη χώρα των Άνδεων, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε βορειοδυτική περιοχή.
«Σε βάρος του «Οτονιέλ» υπάρχει αίτημα έκδοσης (στις ΗΠΑ) (...) το οποίο παραμένει σε ισχύ», είπε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Tiempo.
Ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Οτονιέλ», 50 ετών, αρχηγός της συμμορίας Clan del Golfo, συνελήφθη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού σε ζούγκλα της βορειοδυτικής Κολομβίας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος κάπου 700 αστυνομικοί και στρατιωτικοί με την υποστήριξη 18 ελικοπτέρων.
Οι αρχές των ΗΠΑ και της Κολομβίας προσέφεραν αμοιβές 5 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Η Ουάσινγκτον προσέφερε επίσης αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψή του.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο πλήγμα αυτού του αιώνα στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ», είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, κατά τη διάρκεια τελετής για την απότιση φόρου τιμής σε αστυνομικό που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη του «Οτονιέλ».
Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου κατηγορεί κι άλλες ένοπλες οργανώσεις, όπως ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, επισήμως η τελευταία παράταξη που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα) και οι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που κατέθεσε τα όπλα στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης του 2016, πως χρηματοδοτούνται από τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης εκμετάλλευσης μεταλλείων, κυρίως χρυσωρυχείων.
Τις πέντε δεκαετίες του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν σκοτώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους των ναρκωτικών, με γνωστότερο τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993.
Μολαταύτα, η Κολομβία κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου αγοράζονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.