Βία και νεκρούς έχει αφήσει πίσω της η προεκλογική περίοδος στην Κολομβία, αφού τους τελευταίους 5 μήνες κατέληξαν νεκροί 6 άνθρωποι, ενώ υπάρχει φόβος ότι τα φαινόμενα απειλών και δολοφονιών θα ενταθούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Μεταξύ της 13ης Μαρτίου και της 23ης Αυγούστου, καταγράφηκαν 29 βίαια επεισόδια, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 6 ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η μη κυβερνητική οργάνωση, Ίδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση (Fundación Paz y Reconciliación, Pares).
Τα περισσότερα θύματα ήταν αιρετοί -δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι- κομμάτων προοδευτικής κατεύθυνσης, όπως η Πράσινη Συμμαχία ή η Ανθρώπινη Κολομβία, ανέφερε το Pares.
«Η κατάσταση αυτή πιθανόν θα επιδεινωθεί σε εθνικό επίπεδο, με δεδομένη την ενίσχυση εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων έναντι της παραδοσιακής πολιτικής τάξης», επισημαίνεται στο κείμενο.
«Καθώς θα περνάει ο καιρός και θα προχωράει η υποβολή των υποψηφιοτήτων, θα δούμε τάση αύξησης των βίαιων επεισοδίων», προειδοποίησε ο Εστέμπαν Σαλασάρ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ιδρύματος που παραχωρήθηκε ψηφιακά.
Οι βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί τον Μάιο.
Κολομβία: 12 νεκροί μετά από έκρηξη σε παράνομο ανθρακωρυχείο
Μολονότι η ειρηνευτική συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) οδήγησε γενικά σε μείωση της βίας, σε αρκετές περιοχές συνεχίζουν να καταγράφονται μαζικοί εκτοπισμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα βίαια επεισόδια, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αποστάτες των FARC, συμμοριών που σε αρκετές περιπτώσεις σχημάτισαν μέλη πρώην ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει να δρα στη χώρα.
Περίπου το 72% των δραστών παραμένει άγνωστο και ατιμώρητο, τονίζεται στην έκθεση. Κάτι παραπάνω από το 27% των επιθέσεων αποδίδεται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.
«Κάποιοι πληρώνουν εκτελεστές για να σκοτώνουν αυτούς τους ανθρώπους ή για να τους απειλούν», τόνισε ο υποδιευθυντής του Pares, ο Αριέλ Άβιλα, προσθέτοντας πως τα θύματα συχνά καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, παράνομης εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων ή καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης.
«Εκεί όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο εκλογικού ανταγωνισμού, η χρήση βίας μοιάζει να είναι άλλος ένας μηχανισμός πολιτικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε ο κ. Άβιλα.
Η βία και οι απειλές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 είχαν 230 θύματα, σύμφωνα με τη μελέτη· τέτοιου είδους συμβάντα καταγράφηκαν σε 28 από τις 32 επαρχίες της Κολομβίας.