Πολιτικοί τριγμοί έχουν δημιουργηθεί στην Κολομβία, καθώς ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησής του.
Η κυβέρνηση του Πέτρο αντιμετωπίζει δυσκολίες να περάσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο.
Στο πλαίσιο αυτό, και όπως δήλωσαν την Τετάρτη (26/4) στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις υπουργοί, ο Κολομβιανός πρόεδρος ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησής του.
Το αίτημα Πέτρο, που επιβεβαιώθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δεν έχει επισημοποιηθεί από τον ίδιο -τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας.
Την Τρίτη 25 Απριλίου έκανε λόγο στο Twitter για «ανασχηματισμό της κυβέρνησης» μετά τη λήξη της συμμαχίας με τα κύρια παραδοσιακά κόμματα.
Κολομβία: Ο λόγος που έφερε την πολιτική «θύελλα» στη χώρα
Όντας στην εξουσία από τις 7 Αυγούστου του 2022, ο Πέτρο δεν έχει υλοποιήσει τις βαθιές αλλαγές που είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στους τομείς της εργασίας, της υγείας, των συντάξεων και της δικαιοσύνης.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και το U (κεντρώο) Κόμμα, που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα την 25η Απριλίου του 2023, αντιτάχθηκαν στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης, ο Κολομβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» στην Κολομβία, «καθώς το Κογκρέσο δεν έχει κατορθώσει να εγκρίνει με τρόπο απλό και ειρηνικό, νομοθετήματα», αναφορικά με τη δίκαιη αναδιανομή της γης.
Μέχρι στιγμής, κανείς από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του.
Η πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρόεδρος Πέτρο στηριζόταν στο κέντρο, τη δεξιά και σε μέλη του ακαδημαϊκού χώρου και όχι σε δυνάμεις της αριστεράς που τον έφεραν στην εξουσία. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, πολλά στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν και στα τέλη Φεβρουαρίου ο Πέτρο απέπεμψε τρεις υπουργούς του.
Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Πέτρο ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, για να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις του. Από το μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου είχε προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις, έως ότου η «αλλαγή» γίνει πραγματικότητα.
Στις 28 Φεβρουαρίου απέπεμψε τρεις από τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο κεντρώος Αλεχάντρο Γκαβίρια από το υπουργείο Παιδείας, οι επικρίσεις του οποίου για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Υγεία διέρρευσαν στον Τύπο.
Απέπεμψε επίσης την πρώην χρυσή Ολυμπιονίκη, Μαρία Ισαμπέλ Ουρούτια, από το υπουργείο Αθλητισμού, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εκείνη εμπλεκόταν, και την Πατρίσια Αρίσα από το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο, ο Πέτρο δεν έχει καταφέρει στις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα.
Οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε διμερή κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση στις 31 Δεκεμβρίου.
Το Κλαν ντελ Γκόλφο, το πιο ισχυρό καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα, συμπεριλαμβανόταν επίσης στην εκεχειρία, αλλά ο πρόεδρος επανενεργοποίησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του μετά από επιθέσεις του καρτέλ σε πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας.
Ως δήμαρχος της Μπογκοτά (2012-15), ο Γκουστάβο Πέτρο είχε χρειαστεί να αντιμετωπίσει συνεχείς αλλαγές στο επιτελείο του, λόγω παραιτήσεων ή δικών του αποφάσεων.