Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν στους δρόμους εκ νέου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Οι κινητοποιήσεις κατά των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών του προέδρου Ιβάν Ντούκε ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου, με τους διαδηλωτές να ζητούν ένα βασικό εισόδημα, ευκαιρίες για τους νέους και να μπει τέλος στην αστυνομική βία. Την επιτροπή που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές στις συνομιλίες με την κυβέρνηση απαρτίζουν συνδικαλιστικές ενώσεις, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιευτεί. Όμως, αργότερα, η επιτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε και οι συνομιλίες χθες τερματίστηκαν χωρίς να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η κυβέρνηση λέει ότι οι ηγέτες των διαδηλωτών πρέπει να καταδικάσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα και πλήττουν τις εξαγωγές καφέ, άνθρακα και άλλων προϊόντων, προσθέτοντας πως το σημείο αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο. Η επιτροπή απάντησε πως δεν μπορεί να μεταπείσει όλους τους διαδηλωτές.
Ο Φρανσίσκο Μάλτες, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Εργατών (CUT), μέλος της επιτροπής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την υπογραφή της προ-συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει εγγυήσεις, που, σύμφωνα με την επιτροπή, χρειάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των διαδηλωτών. «Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται για να πιέσουμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», είπε ο Μάλτες στο Ρόιτερς. «Η κυβέρνηση στερείται της πολιτικής βούλησης να επιδιώξει μια συμφωνία. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να υπογράψει την προ-συμφωνία για τις εγγυήσεις». «Θα συνεχίσουμε τη μάχη εωσότου η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει τη φτώχεια, την ανισότητα και την αδικία και τις οργανώσεις που καλούν για αλλαγή», είπε η 40χρονη δασκάλα Αντρέα Σαντίνο στο Ρόιτερς.