Κολομβία: Ο πρόεδρος Πέτρο προτείνει πολυμερή κατάπαυση του πυρός μεταξύ κυβέρνησης και παράνομων οργανώσεων - iefimerida.gr

Κολομβία: Ο πρόεδρος Πέτρο προτείνει πολυμερή κατάπαυση του πυρός μεταξύ κυβέρνησης και παράνομων οργανώσεων

Farc
Farc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, πρότεινε χθες να κηρυχθεί πολυμερής κατάπαυση του πυρός από τις ένοπλες δυνάμεις και όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος ώστε να επιτευχθεί ειρήνη.

Ο κ. Πέτρο —στα νιάτα του αντάρτης στις τάξεις του Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19), που επανεντάχθηκε στην κοινωνία το 1990— διατύπωσε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον δήμο Ιτουάνγκο, στον νομό Αντιόκια, ο οποίος σπαράσσεται από τη βία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος του εμφυλίου πολέμου, διαβεβαίωσε ο σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος, πρώην γερουσιαστής, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.

Για τον αρχηγό του κράτους, η κατάπαυση του πυρός αυτή θα δημιουργούσε «πιο πρόσφορο κλίμα για να συγκεντρωθεί η δύναμη της κοινωνίας που απαιτείται ώστε να υπάρξει νομιμοποίηση του οριστικού τέλους της ένοπλης βίας».

Ο 62χρονος Γουστάβο Πέτρο εξελέγη υποσχόμενος να επιδιώξει «πλήρη ειρήνη» στην Κολομβία. Ήδη, η κυβέρνησή του συμφώνησε να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές).

Το σχέδιο του νέου προέδρου προβλέπει επίσης να αρχίσει διάλογος με ομάδες αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, καθώς και με συμμορίες κακοποιών προερχόμενες από ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως η Clan del Golfo.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κίνητρα προς τις ένοπλες οργανώσεις για να παραδοθούν

Τα μέλη των οργανώσεων αυτών θα ωφεληθούν από μειωμένες ποινές εάν παραδώσουν αγαθά που διακινούν παράνομα ή/και αποκαλύψουν τις οδούς της διακίνησης.

Τον Ιούλιο του 2021, μάχες ανάμεσα στην Κλαν ντελ Γκόλφο και ομάδα αποστατών των FARC, καθώς και απειλές από ένοπλες ομάδες, ανάγκασαν πάνω από 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ιτουάνγκο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες. Μόνο από το 1985 ως το 2018, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Ιβάν Βελάσκες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αναστείλουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να αποφεύγονται οι παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού και οι θάνατοι ανηλίκων που έχουν στρατολογηθεί εξαναγκαστικά, κάνοντας λόγο περί χειρονομίας με σκοπό η χώρα να βαδίσει προς την πλήρη ειρήνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ