Οι οργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων που σημειώνονται από τα τέλη του Απριλίου στην Κολομβία, οι οποίες έχουν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια και καταγγελίες για πολλά κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας, υπέβαλαν χθες στην κυβέρνηση κατάλογο αιτημάτων.
Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή ζήτησε να σταματήσουν να αναπτύσσονται δυνάμεις του στρατού στις διαδηλώσεις και να απαγορευθεί η χρήση πραγματικών πυρών από την αστυνομία, καθώς και να ληφθούν μέτρα για να τερματιστεί η σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Εισηγήθηκε ακόμη να συμμετάσχουν μέλη της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία καθώς και εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στις συνομιλίες που διεξάγει με την κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές είναι προγραμματισμένο να έχουν νέα συνάντηση σήμερα Δευτέρα.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαδηλώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που άρχισαν στα μέσα Απριλίου είναι οι πιο ογκώδεις των τελευταίων ετών στη χώρα των Άνδεων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σημαδευτεί από ταραχές και βίαια επεισόδια. Χθες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και πάλι, συμμετέχοντας σε ειρηνικές στην πλειονότητά τους πορείες στην πρωτεύουσα Μπογοτά και άλλα αστικά κέντρα.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε επικρίνει τόσο τη βία, όσο και τα οδοφράγματα που έχουν στήσει διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κάλι, τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό.
Τουλάχιστον 42 νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Κολομβία
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι -41 πολίτες και ένας αστυνομικός- έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που εκτυλίσσονται στην Κολομβία από την 28η Απριλίου, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι 1.500 και πλέον πολίτες και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία.
Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή όμως μετράει τουλάχιστον 50 θανάτους και μιλά επίσης για 500 εξαφανισθέντες ως την Κυριακή.
Έναυσμα των διαδηλώσεων στο αρχικό τους στάδιο ήταν αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, να ακυρωθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.
Η υπουργός Εξωτερικών και προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων και των αιματηρών ταραχών.