Το αδιανόητο ποσό των 69,3 εκατ. δολαρίων έπιασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα ψηφιακό έργο Τέχνης, που υπάρχει μόνον σε μορφή αρχείου JPG!
Το ψηφιακό έργο “Everydays: The First 5000 Days”, που ανήκει στην κατηγορία NFT (Non-Fungible Token) με ψηφιακά αντικείμενα, φέρει την υπογραφή του 39χρονου Αμερικανού Μάικ Ουίνκελμαν, γνωστού και με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ως Beeple, που συγκαταλέγεται πλέον στους τρεις ακριβότερους εν ζωή καλλιτέχνες παγκοσμίως μαζί με τον Τζεφ Κουνς και τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Το έργο αποτελεί ένα κολάζ 5.000 σχεδίων και καρτούν, που δημιουργήθηκαν και αναρτήθηκαν κάθε μέρα τα τελευταία 13,5 χρόνια.
Ο πλειοδότης της δημοπρασίας - τα τελευταία λεπτά της οποίας παρακολούθησαν 22 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s - κατέχει πλέον το ψηφιακό έργο στη μορφή μιας μοναδικής αλληλουχίας κώδικα, χωρίς φυσική παρουσία σε μια πώληση που αντανακλά την άνοδο μιας νέας τεχνολογίας ελέγχου γνησιότητας μέσω του blockchain, που χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα.
Η ζήτηση για τέτοια ψηφιακά έργα της κατηγορίας NFT έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο τραγουδιστής και εικαστικός καλλιτέχνης πούλησε τον περασμένο μήνα ψηφιακά έργα αξίας 6 εκατ. δολαρίων ενώ ο CEO του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ βγάζει στο σφυρί το πρώτο του tweet: “just setting up my twttr”, που είχε κάνει στις 21 Μαρτίου του 2006 ως ΝFT.
Ο Νόα Ντέιβις, ειδικός στην μεταπολεμική και σύγχρονη Τέχνη του Christie’s επέστησε την προσοχή των υπευθύνων του οίκου δημοπρασιών διαπιστώνοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα του Beeple. «Στα πρώτα δέκα λεπτά της δημοπρασίας είχαμε πάνω από 100 προτάσεις. Ξεκινήσαμε με 100 δολάρια και ξεπεράσαμε γρήγορα το ένα εκατ. με ενδιαφερόμενους από επτά χώρες», είπε. Με τα ψηφιακά του έργα ο Beeple έχει ήδη εξασφαλίσει 1,8 εκατ. ακολούθους στο Instagram και συνεργασίες με τη Louis Vuitton και τη Nike. H εν λόγω δημοπρασία σηματοδότησε και την πρώτη φορά που ο οίκος Christie’s αποδέχθηκε ένα κρυπτονόμισμα ως μορφή πληρωμής.