Ως «κόλαση επί γης» περιγράφει πρώην κρατούμενος τη φυλακή, όπου μεταφέρθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, κάνοντας λόγο για τόσο άθλιες συνθήκες κράτησης που άλλοι κρατούμενοι αυτοτραυματίστηκαν σοβαρά για να μη σταλούν εκεί.
Ο δριμύς επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγήθηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα κάπου 100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, για να εκτίσει την ποινή φυλάκισής που του επιβλήθηκε για παραβίαση των όρων αναστολής σε σχέση με υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014 και την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Αν και ήταν άγνωστο που βρισκόταν ο Ναβάλνι τις τελευταίες ημέρες, χθες έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκε στην αποικία καταδίκων υπ’ αριθμ. 2, γνωστή ως ΙΚ-2 στην πόλη Ποκρόφ, όπως είπε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ο ακτιβιστής προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρουσλάν Βαχαπόφ. Πρώην κρατούμενoι στη φυλακή, όπου ο Ναβάλνι θα εκτίσει την ποινή των δυόμιση ετών, λένε ότι οι συνθήκες είναι «σκέτο μαρτύριο» εκεί, ενώ σύμφωνα με τον Βαχαπόφ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης «δεν θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέχρι να φθάσουν οι δικηγόροι του» αν κάτι του συμβεί.
Ο Ναβάλνι συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Μόσχα μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, σε νοσοκομείο της οποίας παρέμεινε επί πέντε μήνες αναρρώνοντας από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα, μια δηλητηρίαση που αποδίδει στο Κρεμλίνο. Ο πολιτικός Ντμίτρι Ντεμούσκιν, που εξέτισε ποινή διετούς φυλάκισης για υποδαύλιση μίσους στην φυλακή IK-2 υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εκεί είναι τόσο τρομακτικές που κάποιοι κρατούμενοι «έκοβαν τις φλέβες τους και άνοιγαν τα στοιμάχια τους» για να αποφύγουν να σταλούν εκεί. «Έκαναν τα πάντα για να μην πάνε εκεί», είπε ο Ντεμούσκιν στο ρωσικό τηλεοπτική δίκτυο TV Rain. «Έφθανα στο σημείο να ανοίγουν τα στομάχια τους, να κόβουν τις φλέβες τους. Γι’ αυτό και ουδέποτε ενημέρωναν τους κατάδικους ότι θα σταλούν εκεί να εκτίσουν τις ποινές τους», τόνισε.
Το σωφρονιστική ίδρυμα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα γκρι κτιρίων πίσω από έναν γκρι φράκτη με συρματοπλέγματα ενώ διακρίνεται ο τρούλος ενός ναού. Φύλακας στην πύλη ζητά από τους δημοσιογράφους να σταθούν σε απόσταση τουλάχιστον 100 μ. αν θέλουν να φωτογραφίσουν τη φυλακή. Ο Ντεμούσκιν ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης φυλακής είναι να «σπάσουν ψυχολογικά» οι κρατούμενοι και να απομονωθούν από τον έξω κόσμο. «Όταν έφθασα εκεί χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να μάθουν οι συγγενείς μου μέσω ανεπίσημων διαύλων πού βρισκόμουν», είπε. «Πέρασαν δυόμιση μήνες για να επιτρέψουν οι υπεύθυνοι της φυλακής να στείλω το πρώτο γράμμα μου. Όλα τα προηγούμενα τα είχαν καταστρέψει, ούτε μου έδωσαν εκείνα που μου έστελναν συγγενείς και φίλοι. Μου απαγόρευαν να μιλώ σε άλλους κρατούμενους και σε εκείνους να με κοιτούν, κι όποτε έβγαινα απ’ το κελί με έδεναν πισθάγκωνα. Ούτε στην εκκλησία μ’ άφηναν να πάω, ούτε να αθληθώ».