Κοινές δηλώσει μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας.
H «σθεναρή» καταδίκη της επιθετικότητας της Ρωσίας «που προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωών και δεινά σε αμάχους» τονίζεται στην κοινή δήλωση της Συνόδου ΕΕ-Ιαπωνίας και επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου και τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Ρωσία θα λογοδοτήσουν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Επίσης αναφέρεται ότι η αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Η ΕΕ και η Ιαπωνία σημειώνουν ότι οι εξελίξεις καθιστούν τη μεταξύ τους συνεργασία πιο αναγκαία από ποτέ για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
ΕΕ και Ιαπωνία ζητούν την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία
Η ΕΕ και η Ιαπωνία απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Παράλληλα αναφέρεται η στήριξη της Ουκρανίας, η οποία σε συνεργασία με τη G7 και άλλους ομοϊδεάτες λαμβάνει χώρα μεταξύ άλλων και με την περαιτέρω επέκταση των κυρώσεων «κατά της Ρωσίας του Πούτιν» και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχιστεί η παροχή «συντονισμένης πολιτικής, οικονομικής, υλικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Ουκρανία».
«Αναγνωρίζουμε ότι η παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κλονίζει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και προκαλεί οικονομική αναστάτωση παγκοσμίως, επηρεάζοντας τους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Θα εργαστούμε, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, σε παγκόσμια και πολυμερή φόρουμ, για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτών των αρνητικών παγκόσμιων επιπτώσεων που προκαλούνται από την επιθετικότητα.
Καταδικάζουμε τη διευκόλυνση που παράσχει στη Ρωσία ο Λουκασένκο
«Καταδικάζουμε επίσης τον ρόλο του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία στη διευκόλυνση της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Όσον αφορά στον οικονομικό και τον ενεργειακό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας, τονίζεται ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας έχει έντονο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οδηγώντας σε περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την εκτίμησή της προς την Ιαπωνία για την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε νωρίτερα φέτος στη διασφάλιση επαρκούς και οικονομικά προσιτού εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της ΕΕ. Υπό το πρίσμα των κυρώσεων στη Ρωσία, θα συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ο ένας την ασφάλεια εφοδιασμού του άλλου, ιδίως για την προμήθεια LNG. Θα λάβουμε άμεση δράση για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση με βάση την ενεργειακή απόδοση και τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη καθαρής, ασφαλούς και βιώσιμης ενέργειας. Θα συνεργαστούμε για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία και να διασφαλίσουμε τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για επενδύσεις για να επιτευχθεί αυτό», υπογραμμίζεται.
ΕΕ - Ιαπωνία θα συνεχίσουν να συζητούν για την Κίνα
Παράλληλα αναφέρεται ότι θα υπάρξει εμβάθυνση των συζητήσεων ΕΕ-Ιαπωνίας σχετικά με την Κίνα, ιδίως όσον αφορά στη δυναμική που σχετίζεται με την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Σιντζιάνγκ.
Επίσης τονίζεται η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών διαβουλεύσεων «για την ασφάλεια και την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της μη διάδοσης, του αφοπλισμού και για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Θα επεκτείνουμε την πρακτική συνεργασία σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, η θαλάσσια ασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον απώτερο στόχο της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από την τρέχουσα σοβαρή διεθνή κατάσταση».
Παγκόσμια θέματα και κλιματικό ζήτημα απασχολούν ΕΕ - Ιαπωνία
Γίνεται λόγος επιπροσθέτως για στενό συντονισμό «για άλλα κοινά συμφέροντα, όπως η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Λευκορωσία, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη, το Σαχέλ, το Κέρας της Αφρικής, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ , η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική. Θα επιδιώξουμε επίσης στενό συντονισμό μεταξύ της ΕΕ, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα»
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία αναγνωρίζουν ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί ταχεία, βαθιά και διαρκή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 2010.