Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκονται μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, με την ένταση να ανεβαίνει.
Φοιτητές στο NYU, το Yale και άλλα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν συλλήψεις εν μέσω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων καθώς ήδη εκατοντάδες έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα, μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διαμαρτυρίες που ζητούν την αποδέσμευση των κονδυλίων των κολεγίων και των πανεπιστημίων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να εξαπλώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, όπως το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Ταφτς και άλλα.
Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες - ορισμένες από τις οποίες έχουν καταλήξει σε συγκρότηση καταυλισμών με σκηνές σε campus των πανεπιστημίων καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις -ξέσπασαν μετά τις συλλήψεις και τις απομακρύνσεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.
Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 18 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ άλλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απομακρύνθηκαν από την πανεπιστημιούπολη.
Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 150 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο Γέιλ, περίπου 45 διαδηλωτές κατηγορήθηκαν για πλημμεληματική εγκληματική καταπάτηση και συνελήφθησαν στις 22 Απριλίου.
Οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, σύμφωνα με τους διευθυντές των σχολείων, με ορισμένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, καθώς και διαδηλωτές να κατηγορούν άτομα για περιπτώσεις βίας και προσβλητικής αντισημιτικής ρητορικής.
Ορισμένοι φοιτητές δήλωσαν ότι οι εντάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις έχουν δημιουργήσει ανησυχία για την ασφάλεια, στην οποία ορισμένα πανεπιστήμια έχουν απαντήσει επιλέγοντας την τηλεκπαίδευση.
Κολούμπια και «εξωσχολικοί» στις διαδηλώσεις
«Φοιτητές από διάφορες κοινότητες έχουν εκφράσει φόβους για την ασφάλειά τους και έχουμε ανακοινώσει πρόσθετες ενέργειες που λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Minouche Shafik. «Τα ντεσιμπέλ των διαφωνιών μας έχουν αυξηθεί μόνο τις τελευταίες ημέρες. Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενίσχυσης από άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια και τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση».
Την Τετάρτη, το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «σημειώνουν σημαντική πρόοδο με τους εκπροσώπους του φοιτητικού καταυλισμού στο δυτικό γκαζόν» και ότι οι φοιτητές διαδηλωτές «δεσμεύτηκαν να διαλύσουν και να απομακρύνουν σημαντικό αριθμό σκηνών» και ότι μόνο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.
Πανεπιστήμιο Yale και κατασκευαστές όπλων
Την τελευταία εβδομάδα, εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτύρονται ζητώντας να διακοπούν οι χρηματοδοτήσεις από τους κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων.
«Έχουμε αυτή την ευκαιρία ως φοιτητές σε ένα ίδρυμα όπως αυτό, ότι αν μπορέσουμε να επηρεάσουμε το ίδρυμά μας να σταματήσει να επενδύει στην κατασκευή όπλων που συμβάλλουν στον θάνατο των Παλαιστινίων, τότε ίσως μπορέσουμε να επηρεάσουμε πολλά πανεπιστήμια - ή τουλάχιστον να γίνουμε μέρος ενός κινήματος, της στροφής του ρεύματος κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης», δήλωσε στο ABC News η Zoe Kanter, φοιτήτρια που διαμαρτύρεται με τους Yale Jews For Ceasefire (Εβραίοι του Γέιλ για την κατάπαυση του πυρός).
Το πανεπιστήμιο έχει πολιτικές κατά της κατάληψης εξωτερικών χώρων και προειδοποίησε τους φοιτητές για την επιβολή της δημόσιας τάξης των καθώς και πειθαρχικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επίπληξης, της επιτήρησης ή της αποβολής για την εκκαθάριση του χώρου.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου ανέφεραν σε δήλωσή τους στο ABC News ότι «πέρασαν αρκετές ώρες σε συζήτηση με τους διαδηλωτές φοιτητές χθες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συναντηθούν μετην διοίκηση» με αντάλλαγμα την εκκαθάριση του καταυλισμού.
Οι φοιτητές απέρριψαν την προσφορά τους, λέγοντας στο ABC News ότι τα αιτήματά τους είναι ξεκάθαρα: να αποκαλύψουν τις επενδύσεις τους και να αποεπενδύσουν χρήματα από ισραηλινούς κατασκευαστές όπλων. Οι φοιτητές επεσήμαναν τα επιτυχημένα κινήματα που παρακίνησαν το Πανεπιστήμιο του Γέιλ να αποεπενδύσει από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και τις συμμετοχές του σε αμερικανικές εταιρείες που είχαν δραστηριότητα στη Νότια Αφρική, λόγω της πολιτικής απαρτχάιντ της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης.
«Είναι εύκολο να κοιτάξεις πίσω στην ιστορία και να ανατρέξεις στις ηθικές και πολιτικές συγκρούσεις που έχουν καταλάβει τη χώρα και τον κόσμο σε όλη την ιστορία και να διακρίνεις σε ποια πλευρά θα ήθελες να βρίσκεσαι», δήλωσε ο φοιτητής Elijah Bacal, ένα μέλος των Εβραίων του Γέιλ υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
«Αλλά το δύσκολο είναι, τη στιγμή που το κάνεις, να εκμεταλλευτείς αυτές τις ευκαιρίες για να κάνεις το σωστό και να έχεις το θάρρος να υπερασπιστείς αυτό που νομίζεις και ξέρεις ότι είναι σωστό. Νομίζω ότι εδώ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», συνέχισε.
Αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου δήλωσαν ότι πολλοί από τους φοιτητές που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες το έκαναν ειρηνικά, αλλά «έχουν αναφορές για πρωτοφανή συμπεριφορά, όπως εκφοβισμό και παρενόχληση, σπρώξιμο όσων βρίσκονταν στο πλήθος, αφαίρεση της σημαίας της πλατείας και άλλες επιβλαβείς πράξεις».
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το Yale δεν ανέχεται ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων, που απειλούν, παρενοχλούν ή εκφοβίζουν τα μέλη της εβραϊκής, της μουσουλμανικής και άλλων κοινοτήτων του πανεπιστημίου».
Νωρίς τη Δευτέρα, σχεδόν 50 φοιτητές απομακρύνθηκαν και συνελήφθησαν, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του New Haven. Μια ομάδα περισσότερων από 200 διαδηλωτών πήρε αργότερα τη θέση τους και το τμήμα δήλωσε στο ABC News ότι δεν σχεδιάζει να συλλάβει τους ειρηνικούς διαδηλωτές.
Σε επιστολή του προέδρου Peter Salovey προς τους φοιτητές, ανέφερε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ευθύνη των Επενδυτών αποφάσισε να μη συστήσει πολιτική αποεπένδυσης από τους κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων.
«Η ACIR -μια επιτροπή από καθηγητές, φοιτητές, προσωπικό και αποφοίτους- κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού άκουσε τους εισηγητές των φοιτητών και συμμετείχε σε προσεκτική διαβούλευση», ανέφερε ο Salovey στην επιστολή. «Αυτό αποτελεί μέρος μιας επίσημης διαδικασίας και βασίζεται στον οδηγό του πανεπιστημίου για την ηθική επένδυση που έχει υπηρετήσει καλά το Yale εδώ και δεκαετίες. Κάθε μέλος της κοινότητας του Yale καλείται να γράψει στην ACIR ή να παρευρεθεί σε μελλοντικές ανοικτές συνεδριάσεις. Υπάρχουν διαθέσιμες οδοί για να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση με διαφάνεια και πολιτισμό και καλώ όσους έχουν προτάσεις να τις ακολουθήσουν».
Συλλήψεις στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Περισσότερα από 150 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Φοιτητές, καθηγητές και άλλοι συνελήφθησαν αφού οι υπεύθυνοι της σχολής ζήτησαν από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης βοήθεια για την εκκαθάριση μιας πλατείας στην πανεπιστημιούπολη του NYU στο Μανχάταν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πολλοί από τους συλληφθέντες «εξακολουθούσαν να εξετάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε το αστυνομικό τμήμα.
Ο Συνασπισμός Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του NYU - μια ομάδα που ξεκίνησε καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα δήλωσε - ότι αντιμετώπισαν «βίαιες συλλήψεις φοιτητών και μελών του διδακτικού προσωπικού του NYU από την Αστυνομία που διευκολύνθηκε άμεσα από την πρόεδρο του NYU Linda Mills» και περισσότεροι από 130 φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού συνελήφθησαν.
Η ομάδα ανέφερε ότι πάνω από 100 φοιτητές του NYU, μέλη ΔΕΠ και μέλη της κοινότητας είχαν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μια διαδήλωση μπροστά από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων «χωρίς να ειδοποιήσουν το πανεπιστήμιο και χωρίς άδεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NYU, John Beckman, σε δήλωσή του.
«Αν φύγετε τώρα, κανείς δεν θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τις σημερινές ενέργειες - ούτε πειθαρχία, ούτε αστυνομία», ανέφεραν οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε μήνυμα που επιδόθηκε σε όσους βρίσκονταν στην πλατεία. Το μήνυμα αυτό κοινοποιήθηκε επίσης στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι επιπλέον διαδηλωτές παραβίασαν ξαφνικά τα εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί και προσχώρησαν στους διαδηλωτές στην πλατεία και ότι «πολλοί αρνήθηκαν να φύγουν» αφού τους είπαν να διαλυθούν μέσα σε μία ώρα.
Οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου απηύθυναν έκκληση στην αστυνομία της Νέας Υόρκης για βοήθεια, σύμφωνα με επιστολή που μοιράστηκε ο Daughtry, ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Το Χάρβαρντ αναστέλλει την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη»
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέστειλε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Χάρβαρντ για την Παλαιστίνη, μια φοιτητική ομάδα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η συζήτηση μαίνεται στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.
Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αντιμετώπισε «πρωτοφανή καταστολή» κατά τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των doxxing, της ρατσιστικής παρενόχλησης και των στοχευμένων διοικητικών καταστολών.
Η ομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στις πανεπιστημιουπόλεις μετά τη δημοσίευση μιας δήλωσης σχετικά με τη σύγκρουση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, λέγοντας ότι το ισραηλινό καθεστώς είναι «απολύτως υπεύθυνο για όλη την εκτυλισσόμενη βία».
Τα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης «κατασκηνώνουν»
Οι φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατασκηνώνουν επίσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να σταματήσει η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, η οποία έχει αποτυπωθεί σε προηγούμενες οικονομικές εκθέσεις του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων έργων όπως «αυτόνομα ρομποτικά σμήνη».
«Αυτοί είναι πραγματικά άμεσοι τρόποι με τους οποίους το ΜΙΤ είναι συνένοχο σε αυτή τη γενοκτονία που συμβαίνει», δήλωσε ο διαδηλωτής φοιτητής Quinn Perian, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Σε δήλωσή του στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WGBH, το MIT δήλωσε ότι «γνωρίζει για τις σκηνές και καθορίζει τα επόμενα βήματα με έμφαση στη διασφάλιση της φυσικής ασφάλειας και της πλήρους λειτουργίας της πανεπιστημιούπολης. Η αστυνομία του ΜΙΤ βρισκόταν στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχίσει να είναι παρούσα».
Παρόμοιοι καταυλισμοί έχουν καταλάβει και το Πανεπιστήμιο Tufts. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Tufts, Patrick Collins, δήλωσε στο ABC News ότι οι αξιωματούχοι «παρακολουθούν ενεργά και στενά την κατάσταση».
«Ενώ οι φοιτητές επιτρέπεται να εκφράζουν τις απόψεις τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη, θα θέσουμε προ των ευθυνών τους κάθε μέλος της κοινότητας που εμπλέκεται σε συμπεριφορά που παραβιάζει την πανεπιστημιακή πολιτική», δήλωσε ο Collins. «Όσον αφορά τα αιτήματα των φοιτητών, η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι σαφής και συνεπής εδώ και αρκετά χρόνια: Δεν υποστηρίζουμε το κίνημα BDS». Το κίνημα BDS αναφέρεται στο φιλοπαλαιστινιακό κίνημα «Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις» κατά της πολιτικής του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ένας διαδηλωτής φοιτητής του Tufts, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε τον εορτασμό του Tufts για τους πρώην ακτιβιστές φοιτητές που αγωνίστηκαν για να αποσύρει το πανεπιστήμιο τις δεκαετίες του 70' και του 80'.
Το κίνημα κατά των επενδύσεων του απαρτχάιντ ξεκίνησε το 1977 στο Ταφτς και έληξε το 1989, όταν το πανεπιστήμιο διέκοψε τις οικονομικές σχέσεις, σύμφωνα με τη Συνοπτική Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας του Ταφτς.
Ο διαδηλωτής δήλωσε στο ABC News ότι ελπίζει ότι το Tufts δεν θα χρειαστεί 12 χρόνια για να παύσει την συνεργασία με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παρέμβαση Μπάιντεν κατά του αντισημιτισμού
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επικρίνουν οι διαδηλωτές επειδή παρέχει χρηματοδότηση και όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.
«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κατήγγειλε ο Μπάιντεν. «Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας», πρόσθεσε.