Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, η Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματός της στο Κογκρέσο να μη βιαστούν να κινήσουν διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και παραπομπής του στη δικαιοσύνη μετά τη δημοσιοποίηση της λογοκριμένης έκθεσης του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, καρπό της έρευνας την οποία διενήργησε για τη φερόμενη απόπειρα της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Σε άρθρο γνώμης που υπογράφει και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Washington Post», η Κλίντον εισηγείται να χαραχθεί κοινή στρατηγική από μέρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Ο διάλογος για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη «σαρωτική και συστηματική» επίθεση που προσάπτει στη Ρωσία έχει «υποβαθμιστεί», λέει, σε «ένα ψευτοδίλημμα: άμεση καθαίρεση [του Τραμπ] ή τίποτα». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι η ιστορία προσφέρει «τον καλύτερο τρόπο να σκεφτόμαστε για τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας», αναφερόμενη στη διαδικασία και στα πρόσωπα που είχαν επιλεγεί την εποχή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.Η Κλίντον επισημαίνει στο άρθρο πως η έκθεση Μιούλερ άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, εν μέρει εξαιτίας των «περικοπών» και της «συσκότισης» από μέρους του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Ωστόσο, τη χαρακτηρίζει οδικό χάρτη που μπορεί να αξιοποιηθεί για να κριθεί εάν ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ή όχι.
Η άλλοτε πρώτη κυρία προτρέπει το Κογκρέσο να υπηρετήσει τη χώρα επιδεικνύοντας «πατριωτισμό» αντί να αναλωθεί στην εξυπηρέτηση «κομματικών σκοπιμοτήτων» και προσθέτει απευθυνόμενη στους Δημοκρατικούς πως, είτε τους αρέσει είτε όχι, οι Ρεπουμπλικάνοι μοιράζονται μαζί τους την ευθύνη για την υπεράσπιση της χώρας και για να καλύψουν τα κενά που άφησε η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ.
«Τα εθνικά μας συμφέροντα θα υπηρετηθούν καλύτερα εάν παραμερίσετε τις κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και φανείτε αποφασιστικοί, δίκαιοι και ατρόμητοι», νουθετεί η Χίλαρι Κλίντον, αξιώνοντας το Κογκρέσο να διεξαγάγει ουσιώδεις ακροάσεις.
Η Κλίντον διατείνεται ακόμη στο άρθρο πως «γνωρίζει από πρώτο χέρι», από την εποχή που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και κάθισε απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, ότι «θέλει να αποδυναμώσει τη χώρα μας». Η δημοσιοποίηση της έκθεσης είναι προσωπικό ζήτημα γι' αυτήν, συμπληρώνει, λόγω της εμπειρίας της με τον Πούτιν και διότι η ίδια αποτελούσε «τον στόχο» της «ρωσικής συνωμοσίας», κατ' αυτήν.