Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι συνέπειες της ξηρασίας έχουν ήδη να είναι εμφανείς, ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις συνέπειες της μείωσης της στάθμης των ποταμών.
Η στάθμη του Ρήνου συνεχίζει να μειώνεται σε επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το βάθος του ποταμού στο πέρασμα Κάουμπ, δυτικά της Φρανφούρτης αναμένεται να πέσει στις 15 Αυγούστου στα 30 εκατοστά.
Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Ρήνου έχει γίνει ήδη πολύ πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική τη μείωση του φορτίου των πλοίων, ενώ διαταράσσει τη μεταφορά πετρελαιοειδών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αφιέρωμα της ΕΡΤ, στη Βρετανία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων μειώνονται και οι εταιρείες ύδρευσης προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντας ορισμένες αλυσίδες να περιορίσουν την ποσότητα ανά καταναλωτή.
Γαλλία: Πρόστιμα σε όσους σπαταλούν ενέργεια
Στη Γαλλία, έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού επέβαλαν το σχετικό μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω καύσωνα, ενώ στη Λυόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας.
Στο Βέλγιο, ένα εργοστάσιο ζάχαρης βοηθά τους αγρότες εν μέσω ξηρασίας, δίνοντάς τους το νερό από την επεξεργασία ζαχαρότευτλων για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.
Σε πανικό οι Βρετανοί
Οι Βρετανοί πανικοβάλλονται και πάλι – αυτήν τη φορά αδειάζουν τα ράφια με το εμφιαλωμένο νερό. Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των φιαλών, στα 3-5 μπουκάλια που μπορεί να αγοράσει κάποιος, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν πέραν αυτού που χρειάζονται.
Οκτώ περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία λόγω της έντονης ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το επόμενο έτος για να επανέλθουν τα συνήθη επίπεδα στους ταμιευτήρες υδάτων.
Η ποσότητα νερού που διατηρήθηκε στις δεξαμενές της Αγγλίας ήταν μόλις στο 65 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας στα τέλη του περασμένου μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο για εκείνο το σημείο του ημερολογιακού έτους από το 1995.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες απαιτούν από τους υπουργούς να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες νερού για τους αγρότες έχουν την ίδια προτεραιότητα με αυτές για το περιβάλλον.