Η Τουρκία κατηγόρησε την Κύπρο ότι αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τον εντοπισμό από κοινοπραξία της ιταλικής εταιρίας ενέργειας ENI και της γαλλικής TOTAL ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Προχθές Τετάρτη το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων «έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς» και «παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού».
Τουρκία: Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν την ένταση και απειλούν την ειρήνη
«Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν επίσης την ένταση και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της χωρίς συναίνεση».
Το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.
Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).
Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ήδη, υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό.