«Κλάδος ελαίας» από τον Ζελένσκι στον Τραμπ -Γιατί έκανε πίσω ο Ουκρανός πρόεδρος, αναμένονται εξελίξεις - iefimerida.gr

«Κλάδος ελαίας» από τον Ζελένσκι στον Τραμπ -Γιατί έκανε πίσω ο Ουκρανός πρόεδρος, αναμένονται εξελίξεις

Ζελένσκι, Τραμπ
Ζελένσκι, Τραμπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε πίσω και είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας χαρακτήρισε «λυπηρό» τον τσακωμό της περασμένης Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο με τον Αμερικανό πρόεδρο, προσθέτοντας ότι τώρα «ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα πράγματα».

Ο Ζελένσκι τείνει κλάδο ελαίας στον Αμερικανό ομόλογό του με ένα δραματικό δημόσιο μήνυμα που αποσκοπεί στη διόρθωση των σχέσεών τους και στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, επισημαίνει το SkyNews σε δημοσίευμά του. Ο Ουκρανός ηγέτης επέλεξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τον αγαπημένο τρόπο επικοινωνίας του Τραμπ - για να εκφράσει την άποψή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ζήτησε συγνώμη αλλά θέλει να επανορθώσει

Και μπορεί να μην ζήτησε συγγνώμη όπως επίμονα απαιτούσε ο Λευκός Οίκος, μετά τον έντονο διαπληκτισμό τους πριν λίγες μέρες αλλά ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι σε αυτήν την λυπηρή κατάσταση που «δεν πήγε όπως έπρεπε» ήταν ώρα «να διορθώσουμε τα πράγματα».

Το πιο σημαντικό όμως, σύμφωνα με το SkyNews ήταν η διατύπωση ενός οράματος για το πρώτο στάδιο του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία. Αντιστεκόμενος στους ψευδείς ισχυρισμούς συμμάχων του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ, ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί έναν ατελείωτο πόλεμο, είπε ότι η Ουκρανία είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Το κρίσιμο είναι ότι, όπως είπε, «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με ταχύτητα για να τερματίσουμε τον πόλεμο και τα πρώτα στάδια θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και η εκεχειρία στον ουρανό - απαγόρευση των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, των βομβών σε ενεργειακές και άλλες πολιτικές υποδομές - και η εκεχειρία στη θάλασσα αμέσως, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απευθυνόμενος στον εγωισμό του Αμερικανού προέδρου, επαίνεσε την «ισχυρή ηγεσία» του Τραμπ και επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του για την προηγούμενη αμερικανική υποστήριξη - απαντώντας και πάλι στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου και της ομάδας του ότι δεν δείχνει αρκετή ευγνωμοσύνη.

Η συμφωνία για τα ορυκτά και τα «θέλω» του Τραμπ

Είπε επίσης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει μια σημαντική συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσιγκτον - κάτι που ζητά ο Τραμπ. Το μήνυμα αυτό φαίνεται να είναι μια προσπάθεια του Ζελένσκι να επαναφέρει τη σχέση του με τον Τραμπ σε σωστή τροχιά και να χαράξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου - μιας σύγκρουσης που η Ουκρανία δεν επιδίωξε, αλλά την οποία έφεραν στο έδαφός της οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας, επισημαίνει το βρετανικό ΜΜΕ.

Το κρίσιμο τώρα θα είναι το πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει δώσει εντολή να παγώσει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία, μια κίνηση που σίγουρα ώθησε τον Ζελένσκι να ξανασκεφτεί την στάση του. Η έκφραση λύπης του Ουκρανού ηγέτη και η σαφής επιθυμία του να τερματιστεί ο πόλεμος θα παράσχει στον Τραμπ μια πρώτη διέξοδο για να εκτονώσει την αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, φυσικά, είναι το πώς θα αντιδράσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν και κατά πόσον θα μπορούσε να συναινέσει σε μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός σε έναν πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε και -σε αντίθεση με τον Ζελένσκι- δεν φαίνεται να έχει καμία πραγματική επιθυμία να σταματήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπογράψει»

Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι έγραψε ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπογράψει» συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, με τις ΗΠΑ «οποιαδήποτε στιγμή σας βολεύει».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε μια «σημαντική επιστολή» από τον ηγέτη της Ουκρανίας, η οποία φαίνεται να ταίριαζε με αυτό που ο Ζελένσκι δημοσίευσε δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πλέον έτοιμος να εργαστεί υπό την «ισχυρή ηγεσία» του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία«»το συντομότερο δυνατό» για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του BBC ο Τραμπ ήλπιζε να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο ότι η συμφωνία είχε τελικά σφραγιστεί. Όμως δεν υλοποιήθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Ουκρανίας για ειρήνη.

Κανείς μας δεν θέλει έναν ατέλειωτο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για να φέρει πιο κοντά τη διαρκή ειρήνη. Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου Τραμπ για να πετύχουμε μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια.

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γρήγορα για να τερματίσουμε τον πόλεμο και τα πρώτα στάδια θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων και η εκεχειρία στον ουρανό -απαγόρευση των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, των βομβών στην ενέργεια και σε άλλες πολιτικές υποδομές- και η εκεχειρία στη θάλασσα αμέσως, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια, θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε όλα τα επόμενα στάδια και να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να συμφωνήσουμε σε μια ισχυρή τελική συμφωνία.

Εκτιμούμε πραγματικά όσα έχει κάνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Και θυμόμαστε τη στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Πρόεδρος Τραμπ παρείχε στην Ουκρανία Javelins. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Είναι λυπηρό που συνέβη με αυτόν τον τρόπο. Είναι καιρός να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα θέλαμε η μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία να είναι εποικοδομητική.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά και την ασφάλεια, η Ουκρανία είναι έτοιμη να την υπογράψει ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε μορφή. Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζω πραγματικά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ