«Απίθανη» βλέπει την παραμονή Πούτιν στην εξουσία ο Χένρι Κίσινγκερ, αν η Ρωσία εγκαταλείψει την επιθετική της πολιτική με προμετωπίδα τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποδεχθεί μια συμφωνία ειρήνης με την Ευρώπη, με τον πολύπειρο διπλωμάτη να «βλέπει» κάτι από... Ντοστογιέφσκι στον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε τα 100, έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, λέγοντας:
«Θα ήθελα μια Ρωσία που αναγνωρίζει πως οι σχέσεις της με την Ευρώπη πρέπει να βασιστούν σε μια συμφωνία και σε ενός είδους consensus και πιστεύω πως αυτός ο πόλεμος, αν τελειώσει σωστά, μπορεί να το κάνει εφικτό».
Ερωτώμενος, πάντως, ως προς το αν ο Πούτιν θα μπορούσε να διατηρηθεί στην εξουσία, αν ο πόλεμος τελείωνε με τέτοιους όρους, ο Κίσινγκερ απάντησε πως είναι «απίθανο».
Κίσινγκερ: Η διάλυση της Ρωσίας πρέπει να αποφευχθεί
Ο βετεράνος διπλωμάτης, θιασώτης της Realpolitik, πρόσθεσε πως είναι σημαντικό η Ουκρανία να βγει από αυτόν τον πόλεμο ως μια ισχυρή δημοκρατία, ενώ ανέφερε πως προτιμά να αποφευχθεί «η διάλυση της Ρωσίας ή η μείωσή της» σε μια οντότητα «αδύναμη», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις.
Κίσινγκερ: Βγαλμένος από Ντοστογιέφσκι ο Πούτιν
Σε σχέση με τον Πούτιν, ο Κίσινγκερ τον χαρακτήρισε μια φιγούρα «βγαλμένη από τον Ντοστογιέφσκι, που ταλανίζεται από αμφιβολίες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες», που ήταν πολύ ικανός για να έχει τα ηνία ως ηγέτης και να χρησιμοποιήσει «υπέρμετρα» την ισχύ του ως προς την Ουκρανία.
Η «διπλή κληρονομιά του Πούτιν»
Ο Κίσινγκερ πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τον Ρώσο πρόεδρο πως είναι ταυτόχρονα ο κληρονόμος μιας παραδοσιακής ρωσικής αντίληψης, όσο και μιας αντίληψης που πηγάζει από το Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη), όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού πέθανε από λιμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ζούσε υπό συνεχή απειλή.
Ο Πούτιν «μετέφρασε τα παραπάνω στην επιθυμία του να μη βρίσκεται κάποια στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη σε απόσταση βολής από την Αγία Πετρούπολη και πόλεις όπως η Μόσχα», αντιδρώντας στα όρια του «παραλογισμού» απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το «καμπανάκι» Κίσινγκερ για την Ουκρανία και η ανάγκη για λύση μέσω διπλωματίας
Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είχαν δίκιο στο να αντισταθούν στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκτά όλο και «μεγαλύτερη σημασία» για τα εμπλεκόμενα μέρη να σκεφτούν το πώς θέλουν να τελειώσουν τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας. Υπάρχει άλλωστε ο κίνδυνος να μετατραπεί ο πόλεμος αυτός σε μια παγκόσμια σύγκρουση, που θα αφορά και χώρες όπως η Κίνα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Η Ευρώπη θα γίνει πιο σταθερή, ο κόσμος θα γίνει πιο σταθερός όταν η Ρωσία αποδεχθεί πως δεν μπορεί να κατακτήσει την Ευρώπη, αλλά πως πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρώπης, μέσω κάποιου είδους συναίνεσης, όπως συμβαίνει και με άλλα κράτη» τόνισε ο Χένρι Κίσινγκερ, λέγοντας όμως πως «αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι σε τέτοιο βαθμό συντετριμμένη, που βλέπει τον εαυτό της ως παράγοντα διεθνούς πολιτικής σε άλλες περιφέρειες, έχοντας καταστεί η ίδια το αντικείμενο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού μεταξύ άλλων κρατών».