Ελπιδοφόρα για το μέλλον του κόσμου χαρακτήρισε την αναθέρμανση των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στη σύνοδο των G20, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.
Ο πολύπειρος διπλωμάτης προειδοποίησε παράλληλα ότι απομένει μακρύς δρόμος για την αποτροπή της απευκταίας σύγκρουσης μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Χένρι Κίσινγκερ, ειδήμων της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων, παρά τα 99 του χρόνια, συνεχίζει να καταθέτει τις απόψεις του και τις γεωπολιτικές του υποδείξεις σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον του κόσμου και χαρακτηρίζει μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκακιέρα.
Ο 99χρονος Κίσινγκερ δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα έδωσε το έναυσμα για μια «προσπάθεια γεφύρωσης» στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, μεταξύ άλλων με την επανεκκίνηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία.
Η συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ είναι καλό σημάδι
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Κίσινγκερ ανέφερε, με κάθε επιφύλαξη για την πορεία των συζητήσεων που μπορούν να κρίνουν και τς τύχες του πολέμου στην Ουκρανία σε ένα βαθμό, ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διαμόρφωσε ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης και καλό κλίμα, που δεν ήταν δεδομένο.
Η συνάντηση Μπάιντεν και Σι, έσπασε το φράγμα της σιωπής που επικρατούσε για μήνες μεταξύ των δύο ηγετών, στο έδαφος των κάκιστων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ειδικά μετά τα γεγονότα στην Ταϊβάν αλλά και έναν τεχνολογικό και εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.
Η συνάντηση Μπάιντεν- Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποφυγή ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας μια αισιόδοξη προοπτική για τον Κίσινγκερ.
Στα βήματα του Νίξον ο Μπάιντεν;
Ο Χένρι Κίσινγκερ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης ΗΠΑ-Κίνας τη δεκαετία του 70’, επί προεδρίας Νίξον, μια προσέγγιση που άλλαξε τότε την παγκόσμια ισορροπία σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης και έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του ψυχρού πολέμου. Η προσέγγιση αυτή μάλιστα χαρακτηρίστηκε «νιξόνια», ως παράδειγμα γεωπολιτικής ευελιξίας, παρά το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πολιτικών συστημάτων των δύο δυνάμεων.
Σήμερα, ο 99χρονος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι ο υπαρκτός κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύρραξης και καταστροφής μπορεί να αποφευχθεί μέσα από το διάλογο με την Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί το σχέδιο του Πεκίνου για παγκόσμια ηγεμονία.
Κίσινγκερ: «Τουλάχιστον η πόρτα έχει ανοίξει»
«Θα πρέπει να ακολουθηθεί προσεκτική πολιτική και να γίνουν ειλικρινείς συζητήσεις, αλλά τουλάχιστον η πόρτα έχει ανοίξει», δήλωσε ο Κίσινγκερ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στους G20 και πρόσθεσε ότι το κλίμα διαλόγου είναι κάτι που ζητούν και θα ευνοήσει και τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σιγκαπούρη. Κανείς δεν θέλει ηγεμόνες στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο Κίσινγκερ.
Ο παράγοντας Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας
Στρεφόμενος προς τον πόλεμο στην Ευρώπη, ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους με την Ουκρανία και τη Ρωσία και να μην αποσπάται η προσοχή τους από βραχυπρόθεσμα γεγονότα.
Ωστόσο, ο ίδιος διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα συμφωνούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για ορισμένους ανθρώπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί εμπόδιο σε αυτό το όραμα», αναφερόμενος σε ένα σχέδιο ειρήνης.
Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν η Ουκρανία διατηρήσει την επικράτειά της αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία αν είναι επιθυμητή η διατήρηση της ειρήνης μελλοντικά. Αναγνώρισε όμως ότι ο διάλογος με τη Ρωσία σε αυτήν τη φάση είναι πολύ δύσκολος.
Σε ένα σημείο μάλιστα ο Κίσινγκερ διαπίστωσε ότι η πορεία και η στάση της Γερμανίας θα είναι καθοριστική για την Ευρώπη και το μέλλον της.