Kίσινγκερ: Nα γιατί μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη Δύση, αλλά και τη Ρωσία - iefimerida.gr

Kίσινγκερ: Nα γιατί μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη Δύση, αλλά και τη Ρωσία

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ
O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ / Φωτογραφία αρχείου: Thomas Peter/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας, υποστηρίζει ο Χένρι Κίσινγκερ, εξηγώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εμποδίσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βίβα σε μελλοντικές εδαφικές διαφορές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist o πολύπειρος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγες μέρες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, εξήγησε ότι τάσσεται πλέον υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας  τον πρόεδρο της οποίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζει «εξαιρετικό ηγέτη», που ενήργησε με σωφροσύνη αποδεχόμενος τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αποστολή μας τώρα είναι να οδηγηθεί ο πόλεμος στο τέλος του χωρίς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης», λέει ο Κίσινγκερ σημειώνοντας ότι θέλει μεν να παραχωρήσει η Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εδάφη που κατέκτησε το 2014, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σε οποιαδήποτε εκεχειρία η Μόσχα πιθανώς θα κρατήσει τουλάχιστον τη Σεβαστούπολη [έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας]. Μια τέτοια διευθέτηση με τη Ρωσία να χάνει κάποια από τα εδάφη που κατέκτησε, αλλά να διατηρεί άλλα, θα μπορούσε να αφήσει δυσαρεστημένες τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία κι αυτό είναι η συνταγή, κατά τη γνώμη, μιας μελλοντικής σύρραξης.

«Αυτό που λένε τώρα οι Ευρωπαίοι είναι, κατά τη γνώμη μου, τρελά επικίνδυνο. Διότι λένε: “Δεν τους θέλουμε [τους Ουκρανούς] στο ΝΑΤΟ, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Και για αυτό, θα τους εξοπλίσουμε και θα τους δώσουμε τα πιο προηγμένα όπλα”. Το συμπέρασμά του Κίσινγκερ είναι ζοφερό: «Έχουμε τώρα μια Ουκρανία εξοπλισμένη σε σημείο που είναι η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα με τη λιγότερο έμπειρη στρατηγικά ηγεσία στην Ευρώπη.

Τι πρέπει να γίνει κατά τον Κίσινγκερ για την εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη

Για τον Κίσινγκερ η Δύση θα πρέπει να αποτολμήσει δύο άλματα για να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο είναι ότι «είναι καλύτερο να έχουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όπου δεν μπορεί να λάβει εθνικές αποφάσεις για εδαφικές διεκδικήσεις». «Δεν πρέπει να τελειώσουμε (τον πόλεμο) με λάθος τρόπο. Αν υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι κάπου στη γραμμή του status quo ante που υπήρχε (πριν από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022), η Ουκρανία πρέπει να προστατευτεί από την Ευρώπη. Αν μιλούσα με τον Πούτιν, θα του έλεγα ότι και αυτός είναι πιο ασφαλής με την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

Και το δεύτερο είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δρομολογήσει μια προσέγγιση με τη Ρωσία ως τρόπου για τη δημιουργία σταθερών ανατολικών συνόρων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ