Κίσινγκερ: Να γιατί οι εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα είναι μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος με την ΕΣΣΔ - iefimerida.gr

Κίσινγκερ: Να γιατί οι εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα είναι μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος με την ΕΣΣΔ

Ο πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Susan Walsh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εντάσεις στις σινο-αμερικανικές σχέσεις απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη, προειδοποίησε ο Χένρι Κίσινγκερ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση ανάμεσα στους δύο στρατιωτικούς και τεχνολογικούς γίγαντες.

Ο 97χρονος πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ επί Ρίτσαρντ Νίξον, αρχιτέκτονας της ιστορικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου τη δεκαετία του 1970, υποστήριξε ότι οι γιγάντιες οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνατότητες των δύο μεγάλων δυνάμεων κάνουν τις τρέχουσες εντάσεις πιο επικίνδυνες κι από εκείνες του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. «Αποτελούν «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κόσμο όλο», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια φόρουμ που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μακέιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μολονότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου ήταν μεγάλος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι τεχνολογικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα και πάνω απ’ όλα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, δύο πεδία στα οποία οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στην πρωτοπορία διεθνώς, μεγεθύνουν ακόμη περισσότερη την απειλή αποκάλυψης, τόνισε. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να καταστραφεί μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε ο Κίσινγκερ. «Έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες ισχύος που ήταν αδιανόητη πριν από 70 χρόνια. Και τώρα, στο πυρηνικό ζήτημα προστίθεται το τεχνολογικό, που αφορά, στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, το ότι ο άνθρωπος αποκτά εταίρο, μια μηχανή, και η μηχανή αυτή μπορεί να αναπτύξει δική της κρίση. Σε μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μεγάλες τεχνολογικές δυνάμεις, αυτό έχει κολοσσιαία σημασία», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ, δεν χωράει καν σύγκριση με τον Ψυχρό Πόλεμο: «ΕΣΣΔ δεν ήταν οικονομική δύναμη. Οι τεχνολογικές τους δυνατότητες ήταν στρατιωτικές. Η ΕΣΣΔ ποτέ δεν είχε φθάσει «στο επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η Κίνα σήμερα. Η Κίνα έχει τεράστια οικονομική ισχύ, πέρα από τη μεγάλη στρατιωτική της ισχύ». Κι όπως επεσήμανε, η αμερικανική πολιτική έναντι της Κίνας πρέπει να είναι διττή: από τη μία θα πρέπει οι ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες στις αρχές τους και να απαιτήσουν η Κίνα να τις σέβεται, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να διατηρήσουν μόνιμα ανοικτό τον διάλογο και να βρουν πεδία συνεργασίας με το Πεκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χένρι Κίσινγκερ Κίνα ΕΣΣΔ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ