Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας UBS.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της τράπεζας, το φθηνό χρήμα και η μεγάλη ζήτηση έχουν ωθήσει τις τιμές των ακινήτων στο επίπεδο της «φούσκας» όχι μόνο στη Φρανκφούρτη, αλλά και στο Τορόντο, το Χονγκ Κονγκ και το Μόναχο. Ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της UBS συμβουλεύει στους ενδιαφερόμενους να επιδεικνύουν «μεγάλη προσοχή» κατά την τρέχουσα περίοδο.
Συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, οι πραγματικές τιμές ακινήτων αυξάνονται από το 2016 κατά 10% ετησίως, ενώ τα ενοίκια αυξάνονται κατά 3% και τα φθηνά δάνεια οδήγησαν στη χρηματοδότηση κερδοσκοπικών εγχειρημάτων.
Η πανδημία έχει επηρεάσει το real estate
Η πανδημία ταυτόχρονα έχει εμφανείς συνέπειες και σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι νέες δυνατότητες για ευέλικτη εργασία και η ζήτηση για κατοικία εκτός κέντρου έχουν συγκρατήσει την τάση αύξησης του πληθυσμού στην πόλη και μαζί τη ζήτηση για νέα διαμερίσματα.
Αντίστοιχα, στο Μόναχο η αύξηση των τιμών έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας, διαπιστώνεται μάλιστα και ελαφριά διόρθωση.
Η ανάπτυξη ωστόσο συνεχίζεται στις περιοχές μακριά από το κέντρο, κάτι που, όπως επισημαίνει η UBS, αποτελεί παγκόσμια τάση.
«Με τα lockdown, η ζωή στην πόλη έχει χάσει την ελκυστικότητά της» αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα, και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 οι τιμές εκτός πόλεων αυξάνονται ταχύτερα από αυτές στο κέντρο. Προβλέπει μάλιστα ότι η ζήτηση για λιγότερο αστικές περιοχές θα συνεχιστεί.
Στην ίδια μελέτη, η UBS περιλαμβάνει επιπλέον στις αγορές ακινήτων που έχουν «υπερθερμανθεί» το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το 'Αμστερνταμ, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη. Αντιθέτως, ως «δίκαια αξιολογημένες» κρίνει τις αγορές στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Βαρσοβία και «υποτιμημένη» την αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι.