Απίστευτες εικόνες στην Κίνα: Η ξηρασία «στεγνώνει» τον ποταμό Γιανγκτσέ, συναγερμός και για το ρεύμα - iefimerida.gr

Απίστευτες εικόνες στην Κίνα: Η ξηρασία «στεγνώνει» τον ποταμό Γιανγκτσέ, συναγερμός και για το ρεύμα

Περίπατος σε σημείο που κανονικά καλύπτουν τα νερά παραπόταμου του Γιανγκτσέ στην Κίνα
Περίπατος σε σημείο που κανονικά καλύπτουν τα νερά παραπόταμου του Γιανγκτσέ στην Κίνα / Φωτογραφία: AP Photo/Mark Schiefelbein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λόγω της άνευ προηγουμένου ξηρασίας που πλήττει την Κίνα, στερεύουν ορισμένα ποτάμια, ανάμεσά τους και τμήματα του Γιανγκτσέ, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, σταματώντας τη ναυσιπλοϊα και αναγκάζοντας μεγάλες εταιρείες να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Οι Αρχές στην Κίνα σήμαναν συναγερμό την Παρασκευή καθώς το παρατεταμένο, σφοδρό κύμα καύσωνα, που πλήττει κυρίως τις πυκνοκατοικημένες νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση της ροής των υδάτων στο εκτεταμένο σύστημα υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Κίνας προκάλεσε «σοβαρή κατάσταση» στην επαρχία Σετσουάν, το 80% και πλέον της ενέργειας της οποίας προέρχεται από τέτοιες μονάδες.

Ξεραμένες λάσπες στον Ζιαλίνγκ, παραπόταμο του Γιανγκτσέ στην Κίνα
Ξεραμένες λάσπες στον Ζιαλίνγκ, παραπόταμο του Γιανγκτσέ στην Κίνα / Φωτογραφία: AP Photo

Χθες Κυριακή οι Αρχές της εν λόγω επαρχίας αύξησαν στην υψηλότερη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού καθώς η ροή των υδάτων στους ταμιευτήρες μειώθηκε στο μισό, ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε το φετινό καλοκαίρι κατά 25%, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργοστάσια στην Κίνα ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος

Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές της επαρχίας Σετσουάν περιόρισαν ή διέκοψαν την τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια χιλιάδων εργοστασίων, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Toyota, η Foxconn και η Tesla να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία ορισμένων μονάδων τους, ενώ αναβλήθηκαν τα σχέδια επανέναρξης της παραγωγής αυτή την εβδομάδα.

Ο Γιανγκτσέ – ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη – παρέχει πόσιμο νερό σε πάνω από 400 εκατ. πολίτες στην Κίνα κι είναι ο σημαντικότερος υδάτινος δρόμος για την οικονομία της, αλλά και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι η στάθμη του έπεσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα – μάλιστα αποκαλύφθηκε ένα βυθισμένο νησί στην πόλη Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας - με αρκετούς παραποτάμους να στερεύουν.

Τα νερά του Ζιαλίνγκ, παραπόταμου του Γιανγκτσέ, έφθαναν κανονικά μέχρι τα σκαλοπάτια στο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας, αλλά υποχώρησαν λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα
Τα νερά του Ζιαλίνγκ, παραπόταμου του Γιανγκτσέ, έφθαναν κανονικά μέχρι τα σκαλοπάτια στο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας, αλλά υποχώρησαν λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα / Φωτογραφία: AP Photo/Olivia Zhang
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ροή υδάτων στην κύρια λεκάνη του Γιανγκτσέ έπεσε κάτω του 50% του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας με αποτέλεσμα στο μεσαίο και κάτω τμήμα του να σταματήσουν τα δρομολόγια των φορτηγίδων, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Αγωνία για τις σοδειές

Σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Κίνας, οι Αρχές σπεύδουν να εξασφαλίσουν την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής για καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το ρύζι και η σόγια. Την Κυριακή, οι Αρχές απελευθέρωσαν 980 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από ταμιευτήρες σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα χαμηλότερα επίπεδα του ποταμού, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει τουλάχιστον 2,46 εκατ. ανθρώπους και 22 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης στις επαρχίες Σετσουάν, Χεμπέι, Χουνάν, Ζιανγκσι, Ανχούι και Τσονγκκίνγκ της Κίνας. Πάνω από 780.000 άνθρωποι χρειάστηκαν άμεση κρατική υποστήριξη λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με το υπουργείο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Κίνας. Πόσιμο νερό μεταφέρθηκε με υδροφόρες σε πληγείσες περιοχές, ενώ μόνον τον Ιούλιο οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 2,73 δισεκατομμυρίων γιουάν (400 εκατομμύρια δολάρια), επηρεάζοντας 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν «χύτρα ταχύτητας» ο συνδυασμός ξηρασίας και καύσωνα στην Κίνα

Οι Αρχές στην Κίνα έχουν αποδώσει επανειλημμένα την ξηρασία και τον καύσωνα στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κλίματος, Tσεν Λιτζουάν, περιέγραψε το συνδυασμό ξηρασίας και καύσωνα στη χώρα σαν «χύτρα ταχύτητας».

«Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι παρόμοια κύματα καύσωνα θα συμβαίνουν συχνά στο μέλλον… Θα είναι η νέα κανονικότητα», είπε.

Oι κινεζικές Αρχές σήμαναν συναγερμό για τις καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας και της ανομβρίας
Oι κινεζικές Αρχές σήμαναν συναγερμό για τις καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας και της ανομβρίας / Φωτογραφία: AP Photo

Ωστόσο, η άμεση επίπτωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρασία εντείνει την πίεση στο Πεκίνο αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χαν Ζενγκ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο θα εντείνει την υποστήριξη παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικές μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων στην Κίνα είναι δυσοίωνες για τις προσεχείς ημέρες. Μάλιστα χθες σήμαναν για δέκατη συνεχή μέρα το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα ξηρασία ποταμός Γιανγκτσέ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ