Κίνα: «Αν ξέραμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είχαμε προσπαθήσει να τη σταματήσουμε» - iefimerida.gr

Κίνα: «Αν ξέραμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είχαμε προσπαθήσει να τη σταματήσουμε»

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα δεν γνώριζε τίποτε για τα σχέδια εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδάλλως θα είχε προσπαθήσει να τη σταματήσει, υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης του στην Washington Post ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Η Κίνα δέχεται τεράστια πίεση για τις σχέσεις της με τη Μόσχα, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από το Πεκίνο, αλλά και αναφορικά με το τι γνώριζε για την εισβολή, πριν την εξαπολύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Πούτιν στο περιθώριο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου όπου υπέγραψαν μια «απεριόριστη» εταιρική σχέση. Λίγο αργότερα η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αναλυτές και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται ότι το Πεκίνο ίσως γνώριζε ότι ο Πούτιν κάτι σχεδίαζε, αλλά όχι τα πλήρη σχέδιά του. Αλλά στο σημερινό του άρθρο ο πρεσβευτής Κιν Γκανγκ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν είχε ιδέα αυτού που θα ακολουθούσε.

«Διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι η Κίνα είχε πρότερη γνώση της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας και ότι της ζήτησε να την αναβάλει μέχρι τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσφατες φήμες υποστήριξαν ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. Να σημειώσω κάτι υπευθύνως: οι ισχυρισμοί ότι η Κίνα γνώριζε, συμφώνησε ή υποστήριξε σιωπηρά αυτόν τον πόλεμο είναι καθαρή παραπληροφόρηση. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό της μετατόπισης της ευθύνης και της ρίψης λάσπης στην Κίνα. Υπήρχαν περισσότεροι από 6.000 Κινέζοι πολίτες στην Ουκρανία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν ωφελεί την Κίνα. Αν η Κίνα γνώριζε για την επικείμενη κρίση, θα είχαμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να την αποτρέψουμε», γράφει.

Στο άρθρο του Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατακρίνει τη διεθνή εκστρατεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία η Κίνα αντιτίθεται γενικά (μολονότι έχει επιβάλει κάποιες κυρώσεις στο παρελθόν), και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απειλή χρήσης τους εναντίον κινεζικών εταιρειών. Σημειώνει και πάλι την άποψη του Πεκίνου ότι το ζήτημα της Ταϊβάν - το οποίο πολλοί συνέκριναν με την Ουκρανία - είναι μια εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή περίπτωση. Ουσιαστικά, το Πεκίνο αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος και δηλώνει ότι σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας και ως εκ τούτου εσωτερικό ζήτημα.

Το σχόλιο του Κιν Κανγκ απευθύνεται επίσης στους αναγνώστες των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η λογοκρισία στην Κίνα εμποδίζει την ηλεκτρονική πρόσβαση στην Washington Post. Η Κίνα δεν έχει ακόμη καταδικάσει την ρωσική εισβολή και απείχε από την ψηφοφορία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντίθετα, η κινεζική ηγεσία συνέχισε να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τον «στρατηγικό της εταίρο» τη Ρωσία, επικρίνει τις ΗΠΑ ως την κύρια αιτία της κρίσης και δείχνει να ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα και να ενστερνίζεται το ρωσικό αφήγημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ