Ο στρατός της Κίνας πραγματοποιεί από την Κυριακή μεγάλης κλίμακας ασκήσεις μάχης, στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προς την Ταϊβάν.
Από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έστειλε 57 πολεμικά αεροσκάφη και τέσσερα πλοία προς την Ταϊβάν, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊπέι.
Από αυτά τα αεροπλάνα, τα 28 διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, ένα ανεπίσημο όριο το οποίο είχαν προηγουμένως υποστηρίξει και οι δύο πλευρές.
Κίνα εναντίον ΗΠΑ και στη μέση... η Ταϊβάν
Η Κίνα ανακοίνωσε τις ασκήσεις αργά το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι «πρωταρχικός στόχος τους ήταν να εξασκήσουν χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις», σύμφωνα με δήλωση του Shi Yi, εκπροσώπου της Διοίκησης του PLA.
Οι ενέργειες της Κίνας «διατάραξαν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στα γύρω ύδατα», ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
Ωστόσο, μια τρίτη χώρα μπήκε ξανά στο σκηνικό της «κόντρας» την Πέμπτη, όταν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκάλεσε την Κίνα περνώντας μέσα από τα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν, με το Πεκίνο να προειδοποιεί για «κλιμάκωση των εντάσεων και υπονόμευση της ειρήνης» στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, και, περιστασιακά, εκείνα από συμμαχικά έθνη, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διασχίζουν τα στενά, προκαλώντας την οργή της Κίνας, η οποία διεκδικεί το νησιωτικό έδαφος της Ταϊβάν ως δικό της.
Η Ταϊβάν εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει μια εισβολή, που, σύμφωνα με την Κίνα, θα μπορούσε να γίνει έως το 2027
Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke Chung-Hoon πραγματοποίησε διέλευση από τα στενά της Ταϊβάν.
Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες «να σταματήσουν αμέσως να προκαλούν προβλήματα, να κλιμακώνουν τις εντάσεις και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση ενός αντιαρματικού συστήματος ναρκοθέτησης στην Ταϊβάν, ημέρες αφότου η Κίνα ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στο νησί και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ταϊβάν θα αγόραζε το είδος του όπλου που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζεται για να αποτρέψει ή να αποκρούσει μια πιθανή κινεζική εισβολή, για την οποία το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να συμβεί έως το 2027.
Η σύγκρουση απασχολεί στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο
Η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν το 2026 θα οδηγούσε σε χιλιάδες θύματα μεταξύ των κινεζικών, των αμερικανικών, των ταϊβανέζικων και των ιαπωνικών δυνάμεων και δεν είναι πιθανό ότι το Πεκίνο θα θριάμβευε, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ένα εξέχον ανεξάρτητο think tank της Ουάσιγκτον, που μίλησε στο CNN.
Το CSIS διεξήγαγε πολεμικές προσομοιώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης, η οποία απασχολεί στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον και την Ασία. Σύμφωνα με αυτό, ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να αφήσει τον νικητή στρατό των ΗΠΑ εξίσου ταλαιπωρημένο με τις ηττημένες κινεζικές δυνάμεις.
Μετά τη σύγκρουση, τουλάχιστον δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ θα βρίσκονταν στον βυθό του Ειρηνικού και το σύγχρονο ναυτικό της Κίνας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα βρισκόταν σε απόλυτη αποσύνθεση.
Το CSIS ισχυρίζεται ότι διεξήγαγε μια από τις πιο εκτενείς προσομοιώσεις πολεμικών παιχνιδιών που έγιναν ποτέ σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν. Η έκθεση -με τίτλο «Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου»- κάλυψε πάνω από 20 σενάρια πολέμου.
Οι απώλειες των ΗΠΑ από μια σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν θα έβλαπταν τη θέση τους παγκοσμίως για πολλά χρόνια
Η δεξαμενή σκέψης είχε στόχο να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: θα πετύχαινε η εισβολή και με ποιο κόστος; Η πιθανή απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι αρνητική, ενώ στο δεύτερο «τεράστιο», ανέφερε η έκθεση CSIS.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία θα έχαναν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες. Τέτοιες απώλειες θα έβλαπταν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ για πολλά χρόνια», ανέφερε η έκθεση.
Στην πλειονότητα των σεναρίων, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα έχανε δύο αεροπλανοφόρα και 10 έως 20 μαχητικά μεγάλης επιφάνειας. Περίπου 3.200 Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτώνονταν σε τρεις εβδομάδες μαχών, σχεδόν οι μισοί από όσους έχασαν οι ΗΠΑ σε δύο δεκαετίες μάχης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Η Κίνα επίσης θα υπέφερε πολύ. Το ναυτικό της θα ήταν ένα ερείπιο, ο πυρήνας των θαλάσσιων δυνάμεών του θα έσπαγε και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θα ήταν αιχμάλωτοι πολέμου», ανέφερε. Η έκθεση υπολόγισε ότι η Κίνα θα έχανε περίπου 10.000 στρατιώτες, 155 μαχητικά αεροσκάφη και 138 μεγάλα πλοία.