Η Κίνα διαψεύδει τις φήμες ότι ο Σι Τζινπίνγκ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Τζαστίν Τριντό κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν επέκρινε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, μία ημέρα αφού ο Σι εμφανίστηκε να έχει μια αντιπαράθεση με τον Τριντό στη σύνοδο κορυφής της G20 σχετικά με μια φερόμενη διαρροή από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν την Τρίτη.
Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Πεκίνο στηρίζει τις ειλικρινείς συνομιλίες, εφόσον γίνονται σε βάση ισότητας και πρόσθεσε ότι η Κίνα ελπίζει ο Καναδάς να αναλάβει δράση προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
«Το βίντεο στο οποίο αναφερθήκατε ήταν όντως μια σύντομη συνομιλία μεταξύ των ηγετών στη διάρκεια της συνόδου της G20. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Σι επικρίνει ή κατηγορεί κάποιον», επεσήμανε η Μάο.
Στο βίντεο που μετέδωσαν καναδικά δίκτυα χθες Τετάρτη ένας διερμηνέας του Σι ακούγεται να λέει στον Τριντό πως «ό,τι συζητήσαμε διέρρευσε στον Τύπο, αυτό δεν είναι σωστό».
Κίνα: «Αν υπάρχει ειλικρίνεια μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλά»
Ο Σι συνεχίζει στα μανδαρινικά λέγοντας: «αν υπάρχει ειλικρίνεια, μπορούμε να επικοινωνούμε καλά με αμοιβαίο σεβασμό, διαφορετικά δεν θα είναι εύκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα».
Η δυσαρέσκεια του Κινέζου προέδρου πιθανόν οφειλόταν στα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο Τριντό εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για αυτό που καταγγέλλει ως κατασκοπεία και «παρέμβαση» στις καναδικές εκλογές κατά τη συνάντησή του με τον Σι την Τρίτη.
«Πρώτον θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κίνα ποτέ δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών», υπογράμμισε η Μάο σήμερα. Η ίδια δεν διευκρίνισε αν η αναφορά του Τριντό σε αυτό που καταγγέλλει ως παρέμβαση της Κίνας ήταν ο λόγος για την αντιπαράθεση αυτή των δύο ηγετών.
Επίσης η Μάο τόνισε ότι η φράση του Σι «διαφορετικά δεν θα είναι εύκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα» δεν ήταν απειλή, καθώς οι δύο άνδρες είχαν μια «κανονική» συνομιλία και απλώς “εξέφραζαν τις απόψεις τους”.
Το παρελθόν της έντασης Κίνα - Καναδά
Ο τόνος της συνομιλίας έμοιαζε με αυτόν «μιας ‘μεγάλης’ δύναμης που απευθύνεται σε μια λιγότερο μεγάλη», εκτίμησε ο Βαν Τζάκσον, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Βικτόρια στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Σι και του Τριντό ήταν ο πρώτος πρόσωπο με πρόσωπο διάλογος που είχαν οι δύο ηγέτες από το 2019.
Η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη ότι διεξάγει έρευνα για “τα αστυνομικά τμήματα” που έχει δημιουργήσει παράνομα η Κίνα στον Καναδά για να ελέγχει κυρίως τους Κινέζους μετανάστες στη χώρα.
Εξάλλου ο Καναδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Κίνα επιδίδεται «σε επιθετικά παιχνίδια», αφού το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο Global News μετέδωσε ότι υπήρξε κινεζική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στον Καναδά.
Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Οτάβα επιδεινώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη σύλληψη το 2018 από τις καναδικές αρχές, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της οικονομικής διευθύντρια της Huawei.
Παρά τη σχετική ηρεμία μετά την απελευθέρωσή της πέρυσι, όπως και των δύο Καναδών που είχαν συλληφθεί από το Πεκίνο, τις τελευταίες εβδομάδες οξύνθηκε και πάλι η διμερής ένταση.