Guardian: Η Κίνα προετοιμάζεται με stress tests για κυρώσεις τύπου Ρωσίας -Τι φοβάται το Πεκίνο - iefimerida.gr

Guardian: Η Κίνα προετοιμάζεται με stress tests για κυρώσεις τύπου Ρωσίας -Τι φοβάται το Πεκίνο

πρόεδρος Κίνα Σι Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: AP
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Συνεχή είναι το τελευταίο διάστημα τα stress tests στην Κίνα για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, παρόμοιων με της Ρωσίας, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο επιβολής κάποιων από τις σαρωτικές κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Δύση στη Ρωσία, το Πεκίνο διέταξε ένα αναλυτικό stress test προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις ενός παρόμοιου σεναρίου για την οικονομία του, υποστηρίζει ρεπορτάζ του Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, που μιλά στη βρετανική εφημερίδα, μια τέτοια εκτεταμένη άσκηση ξεκίνησε γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αρκετές σημαντικές κινεζικές κρατικές υπηρεσίες -από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι το διεθνές εμπόριο- κλήθηκαν να ετοιμάσουν την απάντησή τους εάν η Δύση επέβαλλε το ίδιο εμπάργκο στην Κίνα.

«Όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την άσκηση χρησιμοποιούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ρωσία ως παράδειγμα για την πολιτική απάντηση της ίδιας της Κίνας, σε περίπτωση που η Δύση την αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το stress test περιλαμβάνει μια σειρά μεθοδολογιών, συμπεριλαμβανομένης της μοντελοποίησης», πρόσθεσε η πηγή του Guardian.

Γιατί η Κίνα φοβάται ότι η Δύση θα την «τιμωρήσει»

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε γιατί ζήτησε από τον τεράστιο διοικητικό κλάδο του να πραγματοποιήσει μια τέτοια άσκηση, σχολιάζοντας, μόνο, ότι πρόκειται για μια «φυσική αντίδραση» από το Πεκίνο, δεδομένης της στενής σχέσης του με τη Μόσχα. Μια δεύτερη πηγή, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι Κινέζοι διπλωμάτες είχαν συναντήσει ειδικούς για να κατανοήσουν την τροχιά αυτής της σύγκρουσης.

«Από την οπτική γωνία του Πεκίνου, εάν οι δυτικοί σύμμαχοι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορούν να λάβουν τέτοια μέτρα κατά της Μόσχας, θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και στην Κίνα. Επομένως, η χώρα πρέπει να γνωρίζει πόσο ανθεκτική είναι πραγματικά» δήλωσε ο Τονγκ, συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace με έδρα το Πεκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο Έντουαρντ Φίσμαν, πρώην σύμβουλος του Τζον Κέρι για τις οικονομικές κυρώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι καμία οικονομία -ακόμα και η Κίνα- δεν έχει «ανοσία» στους τύπους των οικονομικών κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση έναντι του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που πιθανότατα θα παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

«Επομένως, το μέτωπο της οικονομικής σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας θα είναι πιθανότατα λιγότερο ευρύ συγκριτικά με αυτό που έχουμε δει από τη Δύση τους τελευταίους μήνες εναντίον της Ρωσίας. Θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για μόχλευση σε στρατηγικούς τομείς -όπως οι τεχνολογίες αιχμής και οι υποδομές επόμενης γενιάς- και όχι στην προσπάθεια δημιουργίας οικονομικής αναστάτωσης ευρείας βάσης».

Σύμφωνα με τον Ζάο, η τρέχουσα άσκηση από το Πεκίνο θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό το βραχυπρόθεσμο κόστος για την Κίνα, εάν παρείχε υλική υποστήριξη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως δεν είχαν δει στοιχεία στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης της Κίνας στη Ρωσία, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Κίνα προετοιμάζεται για το αναπόφευκτο

Στις 22 Απριλίου, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στο εξωτερικό, εάν επιβληθούν κυρώσεις τύπου Ρωσίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Δύση, ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα με τους εκεί αξιωματούχους, οι Κινέζοι αναλυτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ζάο, στην αρχή η δυτική απάντηση ήταν πιο εντυπωσιακή για την ηγεσία του Πεκίνου.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ της ηγεσίας του Πεκίνου ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα συμβεί μια στρατηγική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και της Δύσης, αλλά το πότε -ιδιαίτερα για το ζήτημα της Ταϊβάν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πεκίνο έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε σύνδεση με την Ταϊβάν κατά τις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο επέκρινε και πάλι τη σύγκριση των δύο περιπτώσεων από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το ζήτημα της Ταϊβάν «άπτεται των βασικών συμφερόντων της Κίνας και δεν θα ανεχτούμε καμία εξωτερική παρέμβαση».

Η Κίνα ως... εγγυητής ασφαλείας της Ουκρανίας

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενίσχυσε τη ρητορική του υποστήριξη προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές «υψώνονται πάνω από το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας της εποχής του ψυχρού πολέμου» και «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων».

Περιέργως, την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι το Κίεβο επιθυμούσε να εμπλέξει το Πεκίνο στη διασφάλιση της ασφάλειάς του. «Προτείνουμε η Κίνα να γίνει ένας από τους εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας, ως δείγμα του σεβασμού και της εμπιστοσύνης μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», τόνισε ο Κουλέμπα το Σάββατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2013, η Κίνα συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας» σε περίπτωση εισβολής ή απειλής με πυρηνική επίθεση. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι το Πεκίνο διατήρησε μια στάση υπεκφυγής για το ίδιο θέμα μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Ο Κουλέμπα είπε επίσης στο Xinhua ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για την κατάσταση επειδή δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει και σε αυτές την επόμενη μέρα.

«Πιστεύουμε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, καταλήγοντας: «Εάν δεν σταματήσουν τη Ρωσία τώρα, θα οδηγηθούν σε περισσότερες κρίσεις λίγα χρόνια αργότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ