Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα πιο «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ.
Ο νόμος, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η αντιπολίτευση στην πρώην βρετανική αποικία εκφράζει φόβους για πρωτοφανή περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.
Άλλωστε, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, αλλά κι η Βρετανία κάλεσαν το Πεκίνο να κάνει πίσω από την εφαρμογή του εν λόγω νόμου που «απλώνει το χέρι» της κινεζικής εξουσίας στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ.
Επικυρώθηκε ο νόμος για το Χονγκ Κονγκ από τον πρόεδρο της Κίνας
Ο νόμος επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφού εγκρίθηκε προηγούμενος από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που υπόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ηπειρωτική Κίνα θα μπορεί να αναλαμβάνει απευθείας υποθέσεις σε τρεις περιπτώσεις: αν πρόκειται για περίπλοκες υποθέσεις ξένης ανάμιξης, αν πρόκειται για κάποια «πολύ σοβαρή» υπόθεση και αν υπάρχουν «σοβαρές και πραγματικές απειλές» για την εθνική ασφάλεια.
Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας. Οι ηγέτες ή οι δράστες σοβαρών αδικημάτων θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων ή, το ελάχιστο, με κάθειρξη 10 ετών.
Εκτός δικαιοδοσίας του Χονγκ Κονγκ η νέα υπηρεσία ασφαλείας
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και στο προσωπικό της, όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.
Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά. Η παρέμβαση αυτή του Πεκίνου συνάντησε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να αποσύρει τα ειδικά καθεστώτα οικονομικών συναλλαγών με το Χονγκ Κονγκ για τον λόγο αυτό.