Πολύ συχνά ένα αντικείμενο συμβολίζει ένα ολόκληρο κίνημα διαμαρτυρίας. Στην Κίνα, το αντικείμενο αυτό είναι ένα απλό φύλλο λευκού χαρτιού.
Παλαιότερα, υπήρχαν οι ομπρέλες (στο Χονγκ Κονγκ), οι λαστιχένιες πάπιες (στην Ταϊλάνδη) και τα λουλούδια (Λευκορωσία). Τώρα, στην Κίνα διαμαρτύρονται κρατώντας λευκά φύλλα χαρτιού.
Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους για τα αυστηρά μέτρα περιορισμού κατά του κορωνοϊού, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτιού, σε μια σπάνια, εκτεταμένη έκρηξη δημόσιας διαφωνίας που ξεπέρασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφτασε στους δρόμους και στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.
Το τελευταίο κύμα οργής πυροδοτήθηκε από μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που σκότωσε 10 ανθρώπους, την Πέμπτη, στο Ουρούμτσι, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, όπου ορισμένοι άνθρωποι παραμένουν σε αυστηρό lockdown εδώ και 100 ημέρες, τροφοδοτώντας εικασίες πως τα μέτρα μπορεί να εμπόδισαν τη διαφυγή των ενοίκων της πολυκατοικίας.
Στη Σαγκάη, το πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το Σάββατο για να πραγματοποιήσει ολονυκτία με κεριά για τα θύματα του Ουρούμτσι, σύμφωνα με μάρτυρες, κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού.
«Όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε»
Παρόμοια φύλλα χαρτιού κρατούσαν άνθρωποι σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις την Κυριακή στους χώρους του διάσημου Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και κατά μήκος της 3ης περιφερειακής οδού της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Λιανγκμά.
«Τα λευκά φύλλα χαρτιού αντιπροσωπεύουν όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε» δήλσε στο Reuters ο 26χρονος Τζόνι, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις στον ποταμό Λιανγκμά. «Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια» πρόσθεσε.
Ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο που λέγεται ότι είναι από το Σάββατο, το οποίο το Reuters λέει πως δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα, έδειχνε μια μοναχική γυναίκα να στέκεται στα σκαλιά του πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Ναντζίνγκ με ένα κομμάτι χαρτί πριν ένας άγνωστος άνδρας εμφανιστεί στο πλάνο και το αρπάξει.
Άλλες εικόνες έδειχναν δεκάδες άλλους ανθρώπους να ανεβαίνουν στη συνέχεια στα σκαλιά του πανεπιστημίου με λευκά φύλλα χαρτιού, τα οποία φωτίζονταν στον νυχτερινό ουρανό με τους φακούς από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις δια ζώσης είναι σπάνιες στην Κίνα, όπου ο χώρος για διαφωνίες έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, αναγκάζοντας τους πολίτες να ξεσπούν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τη λογοκρισία.
Από πού έχει τις ρίζες του αυτή η τάση με τα λευκά χαρτιά
Η τάση αυτή με τα λευκά χαρτιά έχει τις ρίζες της στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ το 2020, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά χαρτιά για να διαμαρτυρηθούν κατά των δρακόντειων νέων νόμων εθνικής ασφάλειας της πόλης.
Οι ακτιβιστές, τότε, κρατούσαν ψηλά τα λευκά φύλλα χαρτιού αφότου οι αρχές απαγόρευσαν συνθήματα και φράσεις που συνδέονταν με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο είδε την πόλη να ακινητοποιείται και τους αξιωματούχους να καταπνίγουν βίαια τους διαδηλωτές.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, Στέφεν ΜακΝτόνελ, λέει πως η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση της διαφωνίας, αλλά και ένα «είναι στο χέρι σου» προς τις αρχές, σαν να λέει «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω ένα χαρτί που δεν λέει τίποτα;».
«Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτί, είσαι αδύναμος»
Αρκετοί χρήστες του διαδικτύο έδειξαν αλληλεγγύη δημοσιεύοντας λευκά φύλλα χαρτιού ή φωτογραφίες τους που κρατούσαν λευκά φύλλα στα χρονολόγιά τους στο WeChat ή στο Weibo. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «άσκηση λευκού χαρτιού» είχε μπλοκαριστεί στο Weibo, ωθώντας τους χρήστες να θρηνήσουν για τη λογοκρισία.
«Αν φοβάσαι ένα λευκό χαρτί, είσαι αδύναμος μέσα σου» πόσταρε ένας χρήστης στο Weibo, το κινεζικό Twitter.
Λογοκρισία στα social media της Κίνας
Βέβαια, σύμφωνα με το Insider, πολλά hashtags που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις έχουν λογοκριθεί. Εάν, για παράδειγμα, αναζητήσεις την κατηγορία «η σημασία του λευκού χαρτιού» και συγκεκριμένα hashtags όπως «φοιτητές του Τζινγκχουά λευκό χαρτί» δεν εμφανίζονται αναρτήσεις, αναφέροντας μόνο «δεν βρέθηκαν ειδοποιήσεις».
Ωστόσο, το hashtag εξακολουθεί να υπάρχει στην πλατφόρμα – αν και οι αναρτήσεις έχουν σβηστεί – αποκαλύπτοντας πως υπάρχει λογοκρισία.
Πλάνα διαδηλώσεων μικρής κλίμακας φαίνεται επίσης να έχουν λογοκριθεί στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα εντυπωσιακό βίντεο δείχνει μια νεαρή γυναίκα να περπατά στους δρόμους της Γιουζχέν, μιας πόλης στην ανατολική επαρχία Zhejiang. Η γυναίκα φαίνεται να φοράει αλυσίδες γύρω από τα χέρια της, μονωτική ταινία στο στόμα της και να κρατάει στα χέρια της ένα φύλλο λευκού χαρτιού. Το Insider στην έρευνά του δεν μπόρεσε να βρει το βίντεο ή την πηγή του βίντεο στο Weibo και οι αναζητήσεις για το «Wuzhen» εμφάνιζαν μόνο αναρτήσεις σχετικά με τουριστικά σημεία και εστιατόρια στην πόλη.