Η Κίνα είναι μια από τις ακριβότερες χώρες για να μεγαλώσει κάποιος το παιδί του, σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα γνωστό κινεζικό think tank.
Στο συμπέρασμα φτάνει αναλύοντας τα κόστη χρόνου (Σ.τ.Σ: τα έμμεσα κόστη που προκύπτουν όταν μια δραστηριότητα διαρκεί περισσότερο του αναμενόμενου) και τα κόστη ευκαιρίας (Σ.τ.Σ: το κόστος που προκύπτει από την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής ή μιας επένδυσης σε σχέση με το διαφυγόν κέρδος που θα προέκυπτε από μία άλλη πιο συμφέρουσα συναλλαγή ή επένδυση) για τις γυναίκες που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά στη χώρα αυτή.
Το κόστος ανατροφής ενός παιδιού μέχρι τα 18 του χρόνια, σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι περίπου 6,3 φορές στην Κίνα σε αντίθεση με 2,08 φορές στην Αυστραλία, 2,24 φορές στη Γαλλία, 4,11 φορές στις ΗΠΑ και 4,26 φορές στην Ιαπωνία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για την Έρευνα του Πληθυσμού YuWa, που εδρεύει στο Πεκίνο.
Επίσης η ανατροφή παιδιών οδηγεί σε μείωση του μισθού για τις εργαζόμενες, ενώ τα εισοδήματα των ανδρών παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδια.
"Επειδή το παρόν κοινωνικό περιβάλλον στην Κίνα δεν είναι φιλικό προς τη γονιμότητα των γυναικών, το κόστος χρόνου και το κόστος ευκαιρίας για να αποκτούν οι γυναίκες παιδιά είναι πολύ υψηλό", αναφέρει η έκθεση, την οποία συνυπογράφει ο Λιανγκ Σιανζάνγκ, ιδρυτής του ταξιδιωτικού ιστότοπου Ctrip και ιδρυτής επίσης του Ινστιτούτου YuWa.
Κίνα: Χαμηλή η πρόθεση τεκνοποίησης
"Για διάφορους λόγους, όπως το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών και η δυσκολία των γυναικών να εξισορροπήσουν την οικογένεια με την εργασία, η πρόθεση τεκνοποίησης των Κινέζων, κατά μέσο όρο, είναι σχεδόν η χαμηλότερη στον κόσμο".
Η έκθεση δημοσιοποιείται μετά τη μείωση του πληθυσμού της Κίνας για δεύτερη συναπτή χρονιά το 2023 με τον αριθμό των νέων γεννήσεων να έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2016.
'Ολο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας του υψηλού κόστους ανατροφής και επειδή δεν επιθυμούν να παγώσουν την καριέρα τους για να παντρευτούν, ενώ είναι πολύ διαδεδομένες οι έμφυλες διακρίσεις στη χώρα.
Οι γυναίκες, σε γενικές γραμμές, υφίστανται μείωση 2.106 εργατοωρών όταν μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας από νεογέννητα ως 4 ετών και την περίοδο εκείνη εκτιμάται ότι έχουν απώλειες εσόδων ύψους σχεδόν 8.000 ευρώ.
Η απόκτηση παιδιού οδηγεί επίσης σε μείωση του μισθού της γυναίκας κατά 12-17%, σημειώνει η έκθεση.
Εξάλλου, ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται κατά 12,6 ώρες για τις μητέρες εκείνες με ένα παιδί, 0-6 ετών, και κατά 14 ώρες για δύο παιδιά.
Είναι "επείγουσα η ανάγκη" να εισαχθούν νέες πολιτικές σε εθνικό επίπεδο ώστε να μειωθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος ανατροφής παιδιών, σημειώνει το YuWa, προτείνοντας ως πιθανά μέτρα τη θέσπιση επιδομάτων ή επιδοτήσεων, τη βελτίωση των υπηρεσιών παιδικής μέριμνας, την εξομοίωση της γονικής άδειας για γυναίκες και άνδρες, την πρόσβαση σε νταντάδες από τρίτες χώρες, την εξομοίωση των δικαιωμάτων για τις ανύπανδρες και τις έγγαμες μητέρες και το ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα μέτρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις νέες γεννήσεις σε περίπου τρία εκατομμύρια.
Το 2023, το συνολικό ποσοστό γεννητικότητας στην Κίνα θα είναι μόλις 1,0 --ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
"Αν το σημερινό υπερβολικά χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας δεν βελτιωθεί, ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί και θα γεράσει ραγδαία, το οποίο θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καινοτομία και στη συνολική εθνική ισχύ", καταλήγει η έκθεση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ