Κινεζικές πόλεις επιτάχυναν τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας μπροστά στις πρωτόγνωρες λαϊκές αντιδράσεις, αλλά ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ επικίνδυνα στην χώρα του Σι Τζινπίνγκ.
Μπροστά σε ένα δίλημμα τίθεται η κινεζική ηγεσία, απορροφώντας ένα μέρος των αντιδράσεων με χαλάρωση των περιορισμών της σκληρής στρατηγικής μηδενικών κρουσμάτων, με κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά η εκτίμηση είναι ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπινγκ, είναι πίσω από τα μέτρα χαλάρωσης στις διάφορες περιοχές.
Ο αυξανόμενος θυμός για τους περιορισμούς της Κίνας για την πολιτική zero-covid μετατράπηκε σε ένα κύμα εθνικής δυσαρέσκειας το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς κάτοικοι σε πόλεις όπως η Σαγκάη και η Γουχάν κατέβηκαν στους δρόμους. Αφορμή ήταν μια πυρκαγιά στο Ουρούμτσι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και τα «made in China» εμβόλια
Ο Κινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι το στέλεχος Omicron που «ηγείται» επί του παρόντος στην πανδημία είναι λιγότερο θανατηφόρο από προηγούμενες παραλλαγές, αλλά οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.
Το Πεκίνο προσπαθεί τώρα με καθυστέρηση να επανεκκινήσει την σταματημένη εκστρατεία εμβολιασμού καθώς φαίνεται ότι δεν υπολόγισε σωστά το πολιτικό και οικονομικό κόστος των εκτεταμένων περιορισμών. Τώρα η κινεζική ηγεσία μοιάζει να είναι με την πλάτη στον τοίχο γιατί από τη μία υπό το βάρος των κινητοποιήσεων χαλαρώνει κάποια περιοριστικά μέτρα αλλά από την άλλη η πανδημία εξαπλώνεται επικινδύνα,χωρίς ο εμβολιασμός να είναι στα επιθυμητά επίπεδα
Μόνο το 40% περίπου των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν κάνει τους εμβολιασμούς με τις αναμνηστικές δόσεις, ενώ το κινεζικό εμβόλιο δεν θεωρείται το ίδιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα δυτικά εμβόλια.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η οικονομία της Κίνας δεν θα γνωρίσει ταχεία ανάκαμψη ακόμη και αν οι αξιωματούχοι επιταχύνουν τα μέτρα για το άνοιγμα της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times. Η Αλίσια Γκραρσία-Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία και τον Ειρηνικό στην εταιρεία ερευνών Natixis, δήλωσε ότι «η Κίνα είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί μόλις στο μισό από αυτό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για το 2022».
Ανομοιομορφία στην άρση των περιορισμών
Προς το παρόν, τα μέτρα για την ελάφρυνση των περιορισμών ποικίλλουν σε όλη τη χώρα.
Από τη Δευτέρα, οι άνθρωποι στη Σαγκάη δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID για να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επισκέπτονται πάρκα, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.
Νωρίτερα την Κυριακή, η πόλη Νάνινγκ, πρωτεύουσα της νότιας περιοχής Γκουανγκσί, ακύρωσε την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID για να χρησιμοποιήσει κανείς το μετρό.
Το Σάββατο στο Πεκίνο, οι αρχές δήλωσαν ότι η αγορά φαρμάκων για τον πυρετό, τον βήχα και τον πονόλαιμο δεν απαιτεί πλέον εγγραφή. Ο περιορισμός είχε επιβληθεί επειδή οι αρχές πίστευαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα για να αποκρύψουν μολύνσεις από COVID.
Οι αρχές σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Ορισμένες ασυνέπειες καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν έχουν εξοργίσει τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης σε ορισμένα μέρη για αρνητικό τεστ COVID, παρόλο που τα κέντρα μαζικών εξετάσεων έκλειναν.
Στο Πεκίνο και στην πόλη Γουχαν, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, αυτό προκάλεσε μεγάλες ουρές στους λίγους εναπομείναντες θαλάμους εξέτασης.
Κάθετος ο Σι Τζινπινγκ- Όχι στα δυτικά εμβόλια
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί τα δυτικά εμβόλια παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα με το COVID-19, και ενώ οι πρόσφατες διαδηλώσεις εκεί δεν αποτελούν απειλή για την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προσωπικό του κύρος, δήλωσε το Σάββατο η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς.
Σύμφωνα με το Reuters, παρόλο που τα καθημερινά κρούσματα COVID στην Κίνα βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πόλεις και περιοχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει «καμία προσδοκία επί του παρόντος» ότι η Κίνα θα εγκρίνει τα δυτικά εμβόλια, τα οποία κρίνονται πιο αποτελεσματικά από τα κινέζικα.
«Φαίνεται αρκετά τραβηγμένο ότι η Κίνα θα έδινε πράσινο φως για τα δυτικά εμβόλια σε αυτό το σημείο. Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας », δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις για τα μέτρα χαλάρωσης
Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η Κίνα είναι απίθανο να ξεκινήσει σοβαρή επαναφορά στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, πριν από τον Μάρτιο το νωρίτερο, δεδομένης της ανάγκης να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ιδίως μεταξύ του τεράστιου ηλικιωμένου πληθυσμού της.
«Παρόλο που υπήρξαν αρκετές κατά τόπους αλλαγές στις πολιτικές COVID τον τελευταίο καιρό, δεν τις ερμηνεύουμε ως εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων από την Κίνα», ανέφερε η Goldman Sachs σε επισήμανσή της την Κυριακή.
Οι εκτιμήσεις για το πόσους θανάτους θα μπορούσε να δει η Κίνα αν στραφεί σε πλήρη επαναλειτουργία κυμαίνονταν από 1,3 εκατομμύρια έως πάνω από 2 εκατομμύρια, αν και ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί απότομα αν υπήρχε εστίαση στον εμβολιασμό το επόμενο διάστημα.