«Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουανγκ Γουενμπίν.
Μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αναστατώσει την Ευρώπη και πυροδοτεί συγκρούσεις στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση στη δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λίζα Τρας, ότι το Πεκίνο πρέπει να «παίξει με τους (διεθνείς) κανόνες».
Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, απάντησε την Πέμπτη (28/4) ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να είναι οι κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, με βάση τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και όχι αυτούς που ορίζονται από μια συγκεκριμένη κλίκα ή μπλοκ.
Σε ομιλία της στο δημαρχείο του Λονδίνου, την Τετάρτη 27 Απριλίου, η Τρας ζήτησε εκ νέου την ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία (λόγω της ρωσικής εισβολής), προσθέτοντας ότι οι συντονισμένες κινήσεις για την οικονομική απομόνωση της Μόσχας απέδειξαν ότι η πρόσβαση των δημοκρατικών χωρών στις αγορές δεν είναι πλέον δεδομένη.
Επίσης, απευθύνθηκε στο Πεκίνο, λέγοντας ότι «οι χώρες πρέπει να παίζουν σύμφωνα με τους (διεθνείς) κανόνες. Και αυτό περιλαμβάνει την Κίνα».
Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 8.000 Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν φέτος το καλοκαίρι στην ανατολική Ευρώπη, μαζί με άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σε μια «επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος» ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, το ΝΑΤΟ έχει προσκολληθεί εδώ και πολύ καιρό στην παλιά έννοια της ασφάλειας, «έχει εμπλακεί σε άσκοπους πολέμους και βομβάρδισε κυρίαρχα κράτη, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες». Παράλληλα, επισήμανε πως η Συμμαχία έχει αποτελέσει εργαλείο για κάποιες χώρες που επιδιώκουν ηγεμονία, καθώς και ότι δημιουργεί συνεχώς αντιπαραθέσεις και αναταραχές.
«Το ΝΑΤΟ, ένας στρατιωτικός οργανισμός για τον Βόρειο Ατλαντικό, έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να προκαλέσει συγκρούσεις. Έχει κάνει άνω κάτω την Ευρώπη και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε Ασία-Ειρηνικό, ακόμη και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.
Επανέλαβε επίσης ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και σαφής: «Κάνουμε πάντα ανεξάρτητες κρίσεις με βάση τα πλεονεκτήματα κάθε θέματος».