Η Κίνα δεν παρακάμπτει «εσκεμμένα» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτό, διαβεβαίωσε σήμερα το Πεκίνο, την επομένη μιας προειδοποίησης της ΕΕ πως κάθε υποστήριξη της Κίνας προς τη Μόσχα θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με την Ευρώπη.
Εταίρος της Μόσχας η Κίνα
Στενός εταίρος της Μόσχας, το Πεκίνο απέφυγε μέχρι τώρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και αρκέσθηκε να καλέσει όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Οι Δυτικοί ασκούν πίεση στον ασιατικό γίγαντα να εκδηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην επίθεση του Κρεμλίνου.
Χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια συνομιλίας με τους κινέζους ηγέτες, η ΕΕ προειδοποίησε πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του.
«Δεν κάνουμε τίποτε για να παρακάμψουμε εσκεμμένα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι κινεζικές επιχειρήσεις παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικές στις ανταλλαγές τους με τη Ρωσία, φοβούμενες μήπως πληγούν εμμέσως από τις κυρώσεις αυτές.
«Η Κίνα δεν εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση […] Κατά συνέπεια, οι εμπορικές ανταλλαγές μας με τη Μόσχα δεν πρέπει να αποτελέσουν στόχο» των κυρώσεων αυτών, δήλωσε ο Ουάνγκ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους την επομένη της συνόδου κορυφής Κίνας-ΕΕ.
Ενώ η κομμουνιστική εξουσία υπεραμύνεται της «σταθερής σαν βράχο» φιλίας της με τη Μόσχα, η ΕΕ θέλει να αποτρέψει την Κίνα να υποστηρίξει ενεργά τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουρανίας με το να αγοράσει περισσότερους υδρογονάνθρακες ή να της χορηγήσει οικονομική βοήθεια.
Μια τέτοια υποστήριξη «θα αμαύρωνε σοβαρά τη φήμη της Κίνας στην Ευρώπη», όπου οι επιχειρήσεις «κοιτάζουν πώς τοποθετούνται οι χώρες», επισήμανε χθες, Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη διάσκεψή της μέσω βίντεο με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Ελπίζουμε ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη τη σημασία της διεθνούς εικόνας της και της οικονομικής σχέσης της με την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συμμετείχε στη βιντεοδιάσκεψη.
Το Πεκίνο ζήτησε επίσης να μην «υπερεκτιμάται» ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει έναντι της Μόσχας για να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Λες στους Ρώσους 'πρέπει να σταματήσετε αυτό τον πόλεμο' και οι Ρώσοι τον σταματούν: το πράγμα δεν δουλεύει έτσι», δήλωσε ο Ουάνγκ, επισημαίνοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «ανεξάρτητη απόφαση που ελήφθη από τη Ρωσία».